Leskovac: Dve babice podrška za mame

Širi humanost, vedrinu, sreću, dobrotu, raduje se rađanju života. Na putu do najlepšeg trenutka mnogim Leskovčankama, ali i ženama širom zemlje i sveta veliki oslonac je babica Radmila Pejković Ilić.

„Pošto sam se tada ostvarila drugi put u ulozi majke htela sam da dodatnu podršku pružim pošto sam bila na porodiljskom bolovanju i cela ideja je krenula zapravo od tog pisanja bloga“, navodi Radmila Pejković Ilić, babica i osnivač Udruženja „Dve babice“ iz Leskovca.

Brzo je sticala poverenje i gradila mostove prijateljstva. Radmilina pomoć i dostupnost Jeleni su olakšali materinstvo.

„Meni je najviše značilo da Radi mogu da se javim kad god, u pola noći, da joj pustim poruku, da je pitam za savet“, kaže Jelena Ristić Stojilković, novinarka iz Leskovca.

Kako se povećavao broj trudnica i porodilja koje prate rad leskovačkog Udruženja tako se širila i mreža stručnjaka iz cele zemlje koji su podržali besplatnu edukaciju. Na oko 1000 pitanja koliko dnevno stiže odgovaraju babice, lekari specijalisti, psiholozi, fizioterapeuti, nutricionisti.

„Želela sam da doprinesem saradnji, da zajedno edukujemo buduće mame a svakako biću i sama buduća mama“, kaže Milena Stojanović, nutricionista iz Leskovca.

„Veoma sam ponosan što sam imao priliku da brojne vršnjake uključim u Udruženje odnosno u volonterski rad“, kaže Marko Cvetković, ginekološko-akušerski tehničar iz Leskovca.

Kad odloži uniformu u privatnom Domu zdravlja Radmila se posvećuje edukaciji. Napisala je i dva priručnika namenjena majkama. Velika zahvalnost sa svih meridijana.

„Nekako mi najdraže bude kad mi se majke jave sa tim pozitivnim informacijama. Onaj momenat kada mi kaže ne znam posle 2 godine mi se javi, Rado ja i dalje dojim, super je sve, na porođaju je sve fenomenalno prošlo“, priča babica Radmila Pejković Ilić.

Nesebično pruža pomoć i siromašnoj deci i ženama žrtvama porodičnog nasilja. Da je odabrala pravi poziv potvrđuje u svakoj prilici. Sledeći Radmilin korak je otvaranje besplatne škole roditeljstva.

(RTS)


Ostavite komentar