Leskovac: Deo zaostavštine istoričara Sergija Dimitrijevića dar Narodnom muzeju

Kako sakriti sreću kad je u rukama pravo blago o srpskom Mančesteru. Jedno od najnaprednijih trgovačkih i industrijskih mesta nekadašnje zemlje bilo je mnogo više od privrednog čuda. Otkrivaju to časopisi, đački napredak iz 1905, fabrički katalozi, pozorišne igre Sretena Dinića, vodiči kroz život koje je Leskovčanka Bosiljka Kostić pisala ženama.

„Te knjige vam govore i o duhu Leskovca, o razmišljanjima tih ljudi, o razmišljanjima tadašnjeg društva i muškaraca i žena i onda vidite da je Leskovac bio jedan živ, veoma živ grad ne samo privredno nego i kulturno i duhovno, i zauzimao je veoma važno mesto na mapi u Kraljevini Jugoslaviji“, navodi Nebojša Dimitrijević, direktor Narodnog muzeja u Leskovcu.

Tek delić zaostavštine istoriografa Sergija Dimitrijevića namenjenih leskovačkom Narodnom muzeju je prelistan. Među vrednim naslovima knjiga o Beogradu kojom je 1894. godine nagrađen učenik leskovačke niže gimnazije Uroš Spirić. Posebna priča su časopisi.

„Leskovački privrednik, Leskovački glasnik, Nedeljne novine, Zolja, Đački napredak. Mene je najviše oduševila Revija koja je izlazila u boji u Leskovcu i onda vi vidite da tridesetih godina u Leskovcu se čitalo o najnovijoj modi u Parizu, u Njujorku, raspravlja se o fašističkoj Španiji, o problemima u Kini se raspravlja, jednostavno na tom nivou su se vodili razgovori“, nastavlja Nebojša Dimitrijević.

Deo vrednog dara koji je stigao od Sergijevog sina Milana Dimitrijevića poznatog srpskog astronoma su i fotografije. Kamo sreće da su leskovački kustosi imali ovu građu pre desetak godina kada je pripremana izložba o zlatnom dobu Leskovca.

„Sad nam se nudi šansa ne samo za mnoštvo novih podataka već i da stare podatke, dakle izvore starih podataka sagledamo i sa neke druge strane“, ističe Nebojša Dimitrijević, direktor Narodnog muzeja u Leskovcu.

Predstoji puno posla. Završnica će biti digitalizacija kako bi zainteresovanima za istoriju i duh starog Leskovca bilo dostupno širom sveta.

 

(RTS)