Lazarev kanjon: Pogled od kog zastaje dah

Spomenik prirode koji nadvisuje Lazarevu reku u selo Zlot gotovo nestvarno izgleda. Sa svih strana su stenoviti grebeni koji formiraju najduži i najdublji kanjon istočne Srbije. Na nekom od vidikovaca iznad Lazarevog kanjona, odakle pogled oduzima dah, uvek ćete nekoga sresti.

 

“U Lazarevom kanjonu smo prvi put. Dve godine želimo da dođemo i konačno smo došli. Uvek nešto okolo, Rtanj i tako dalje, ali ovo je super staza. Jeste naporna, ali odlična je”, iskrena je Marina Bukarica, iz Beograda.

Lepote strmih litica, koje se sa visine najbolje mogu sagledati, na vrhove Lazarevog kanjona često namame izletnike i planinare. U najužem delu širok je manje od sedam metara, pa oni vešti, spretni i kondiciono spremni mogu i kroz njega proći. Iskusni kažu, najbolji je doživljaj tokom leta.

“Kad su kiše i topi se sneg ima voda, posle je nema. Jedan deo tog kanjona je bez vode, ponire voda, na početku kanjona ponire i to je suvo, sa puno lišća i hodanje je malo otežano“, kaže Dušan Mihailović, planinar iz Bora.

Okolina sela Zlot bogata je speleološkim lokalitetima i prirodnim retkostima koje su sve popularnije turističke destinacije.

“Od prethodne godine najveću popularnost beleži Lazarev kanjon, Lazareva pećina i pećina Vernjikica za koju smo od prošle godine dobili saglasnost od strane “Srbijašuma“, postigli sve uslove koji su nam zadati i mi smo spremni sada za otvaranje“, ističe Bobana Gramić, direktorka Turističke organizacije Grada Bora.

“Lepi su stalaktiti, lepi stalagmiti, lepi su svi ukrasi u njoj. Ponosimo se jer u njoj je najveći 11 i po metara je otprilike taj stalagmite po čemu je ona poznata i prostorije su negde oko 30 do 50 metara visine“, naglašava Saša Barbulović, speleolog.

Dok će se u Vernjikicu ulaziti pod posebnim uslovima za turiste je u Lazarevoj pećini uređeno skoro kilometar staza. Bogatstvu pećinskog nakita u dvoranama najduže pećine u Srbiji dive se posetioci iz čitavog sveta.

“Nisam mogla ni da zamislim da ću videti ovako lep predeo sa puno reka i predivnom vegetacijom. I ovde u pećini je zaista neverovatno. Videla sam i veće pećine, ali ova je posebna i prelepo je izbliza videte ovakve ukrase“, kaže gošća iz Amerike.

Lazarev kanjon dug 4 i po kilometra na teritoriji grada Bora i opštine Boljevac čuva brojne legende o homoljskim hajducima, a današnji domaćini goste rado dočekuju.

“Savremeni turistički tržišni trendovi sve više idu u korist ruralnog turizma, pa pretpostavka da je zato i interesovanje za taj lokalitet sve veći“, dodaje Bobana.

Uverili smo se da u Borskom okrugu ima nebrojeno lokacija koje vredi posetiti. Uz zelenilo šumovitih predela, bistre reke i pećine, nestvarne su i prirodne atrakcije kao što je ovaj vodopad na Staroj planini.

Lepota vodopada Bigar na putu od Knjaževca ka Pirotu očaraće svakog prolaznika. Preko rupičastog kamena, po kome je ovaj dragulj i dobio naziv, voda se obrušava u više krakova stvarajući pravu magiju. Vodopad Bigar samo je jedan od bisera netaknute prirode i lepota istočne Srbije.

(RTS)


Ostavite komentar