Kuda leti avion iz Minićeva kod Knjaževca

Avionu bez zaštite i nadzora vremenom su lopovi poskidali sve delove koji su mogli da prodaju.

“On je zamišljen da bude višenamenski, za potrebe vuče jedrilice, za izbacivanje padobranaca, za tretiranje useva”, kaže Marko Prvulović, nekadašnji član knjaževačkog aero-kluba.

Minićevskim avionom upravljao je profesionalni pilot Velibor Antonić iz Prištine, koji je bio i instruktor za obuku pilota i padobranaca u aero klubu.

“Najviše je voleo ovde kad su u Minićevu, kad se održavaju vašari, da onako, proleti iznad mesta što je izazivalo posebnu pažnju među građanstvom”, navodi Vlastimir Mirković, iz Minićeva.

Aviona, aero kluba i državnog prvenstva u padobranstvu održanog u Minićevu živo se seća i Zdenka Todorović čiji je otac Miodrag Žikić sa pilotom Veljom i još nekoliko knjaževačkih zaljubljenika u vazduhoplovstvo vodio aero klub.

“Ova poljana, tu oko nas, bila je puna ljudi, čitav jedan život se odvijao tu oko aviona i oko kluba, eto, u tako jednom malom mestu”, kaže Zdenka Todorović, iz Knjaževca.

U mesnoj zajednici kažu da je za avion bio zainteresovan jedan preduzetnik iz Beograda.

“On se javio i kontaktirao mesnu zajednicu da rekonstruiše taj avion, međutim za sada još ništa. Znači, ostao je ovakav kakav jeste”, kaže Adam Tomić, sekretar MZ Minićevo.

Zemljište aerodroma odavno je prodato i sada su tu njive i voćnjaci. „Vilga“ pozira namernicima za selfije predstavljajući neku vrstu nedovršenog muzejskog eksponata, turističku atrakciju sela i svojevrstan je spomenik nekadašnjim velikim idejama i planovima.

(RTS)


Ostavite komentar