Kuća Mileve Marić Ajnštajn postaje centar kulure

Zagledana u knjige i kosmos, Mileva Marić je iz Rume, od devojčice britkog uma, do genija iz senke, krenula stazama koje nisu bile utabane. U Željezničkoj ulici, njena porodica živela je 14 godina.

„Mileva Marić je u Rumu stigla kao veoma mala devojčica, sa samo dve godine, i to zahvaljujući činjenici da je njen otac završio vojnu karijeru. Bio je oficir austro-ugarske vojske i dobio nameštenje u rumskom sudu. U blizini suda u Željezničkoj ulici su iznajmili kuću u kojoj su stanovali. Ovde su rođeni i njena sestra i brat koji je takođe kasnije postao čuveni i priznati naučnik svetskog glasa. Mileva je bila izuzetno radoznala kao dete, u smislu da je veoma rano naučila da računa, da piše“, objašnjava viši kustos i istoričar Snežana Janković.

U školskoj spomenici je zabeleženo da je Mileva Marić, kod učitelja Gavre Putnika, uspešno završila četiri razreda srpske osnovne škole. Pre Ciriha školovala se u Novom Sadu, Sremskoj Mitrovici, Šapcu i Zagrebu.

„Porodična kuća Mileve Marić Ajnštajn dugo je bila zapuštena i potpuno devastirana. Opština Ruma je prošle godine pokrenula inicijativu da preuzme tu kuću i da je vratimo u funkciju, odnosno da je stavimo u funkciju kulture. Namera Opštine Ruma jeste da se jedan deo kuće posveti liku i delu Mileve Marić i drugi deo da bude u funkciji galerijskog prostora, da bude u funkciji kulture, multifunkcionalna ustanova gde će moći da se održavaju tematske izložbe, prigodne književne večeri, naučni skupovi“, kaže predsednica Opštine Ruma Aleksandra Ćirić.

Dok ne napišu projekat i obezbede sredstva za rekonstrukciju kuće, Rumljani su u centru grada, na jednoj od renoviranih fasada, postavili sunčani sat u čast nekadašnje sugrađanke koja je ljubav, talenat i znanje poklonila nauci.

(RTS)


Ostavite komentar