Kruševac: Nutricionista sa srednjoškolcima o pravilnoj ishrani

O mitovima i zabludama o pravilnoj ishrani, životnim navikama i greškama koje najčešće čine na radionici u Klubu za mlade sa kruševačkim srednjoškolcima razgovaraju nutricionisti.

“Kad sam u školi jedem pljeskavice, grickalice, to što odemo da kupimo”, kaže jedan dečak, a drugi dodaje: “Pokušavam svaki put kad mogu da se hranim zdravo, ali naravno da uvek kod škole ima to da se kupi nezdravo sve tako da uvek deca kupuju to nezdravo.“

Sa željom da dostignu ideal lepote koji savreni trendovi donose mladi neretko pribegavaju dijetama sa interneta, nesvesni posledica po zdravlje .

„Adolescenti muške populacije koriste više proteina nego što je dozvoljeno, a naši bubrezi nisu u stanju da toliko aminokiselina sintetišu iz proteina pa se onda javljaju zdravstveni problemi. A kod devojaka, da bi gubile na težini, izgladnjuju se pa čak dolazi i do anoreksije, kod devojaka a ne priznaju da imaju taj problem“, navodi Biljana Živković, nutricionista Doma zdravlja Kruševac.

Brza hrana, grickalice, energetska i gazirana pića uz manjak fizičke aktivnosti najbrži su put ka višku kilograma, sa kojim se, pokazuju sistematski pregledi, bori sve veći broj mladih Kruševljana.

„Poredimo 2019. sa 2023. godinom pa je taj procenat gojazne dece, pre svega srednjoškolskog uzrasta bio 6 odsto sada je 9 odsto, kada su u pitanju dečaci, kada su u pitanju devojčice taj procenat je nešto niži. Prekomerno gojazne dece je znatno više, svako otprilike peto dete ima prekomernu telesnu težinu“, kaže dr Gordana Aleksić, načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Kruševac.

Gojaznost nije samo estetski već prvenstveno zdravstveni problem koji se sporo rešava zbog čega je podrška porodice i prijatelja veoma važna, a fizička aktivnost neophodna uz jačanje svesti o pravilnoj ishrani.

(RTS)