Krajputaš Jagodincu Živojinu Gligorijeviću

„Stan putniče stan rođače“ piše na spomeniku Živojinu Gligorijeviću Jagodincu koji je prvi svetski rat dočekao kao drugopozivac petog puka moravske divizije. O njegovom životu, pogibiji u Kolubarskoj bici i borbi supruge Aleksije da sa decom preživi posleratne godine preci danas s ponosom pričaju.

Dragan Gligorijević, potomak Živojina Gligorijevića kaže: „Moja prababa je pokušavala išla je odavde sa drugim ženama koje su izgubile svoje supruge na Kolubari tamo na tu čuku da nađe njegove kosti, njegovo telo međutim nisu mogli da nađu.“

Teška su vremena bila posle prvog svetskog rata, samo u Kolubarskoj bici poginulo je više od 22.000 Srba.

„Ovde je otprilike poginulo više od 60% ukupno mobilisanih ljudi dakle samo iz grada Jagodine koji je tada bio gradić praktično poginulo je blizu 400 ljudi“, navodi dr Dejan Tanić, istoričar.

Izdržao je krajputaš Moravca kišu, mrazeve i vibracije vozova na međunarodnoj pruzi koja prolazi samo nekoliko metara od njega više od jednog veka.Nekoliko puta vandali su mu otimali pušku iz ruke, a tokom drugog svetskog rata i Nemci su sa spomenika skinuli karabin. Spomenik je potpuno obnovljen povodom stogodišnjice od Velikog rata.

„Krajputaši koji su reminiscencija na srednjevekovne stećke su karakteristični za zapadnu Srbiju, a za Šumadiju i Pomoravlje ne, i zbog toga je ovaj spomenik jedinstven i zato ga treba čuvati i trebalo bi da se nalazi pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kultutre“ smatra mr Dejan Tanić, istoričar.

„I učimo i naša pokolenja da čuvaju, da paze ovaj spomenik jer hoćemo da ovo traje i da ostane neki trag na ta teška vremena kada je bilo ponosno reći da si Srbin“, ističe Dragan Gligorijević, potomak Živojina Gligorijevića.

O krajputašu Živojinu Gligorijeviću krajem šezdesetih godina prošlog veka snimljen je i dokumentarni film.Često se nalazio i u kalendarima stare Jagodine i bio motiv mnogim lokalnim slikarima. Zalaganjem potomaka koji o spomeniku brinu i danas seća na borca koji je poginuo braneći domovinu.

(RTS)


Ostavite komentar