Kragujevac: Veliki uspesi mladog harmonikaša

Dvanaestogodišnji Vojin Blagojević kaže da ga muzika ispunjava srećom i radošću. I on je njen miljenik, a bila je to ljubav na „prvi ton“. Od male bele, do koncerne harmonike, prošlo je tek nekoliko godina i nanizala su se priznanja, diplome, pehari. 

“Moja najdraža je moja najskorija u Italiji Kaselfidardo, posle toga Pula u Hrvatskoj i Sarajevo. Što znači da je velika konkurencija iz Kine, Rusije iz Češke iz Poljske. Razmišljam da treba da sviram najbolje što mogu i kako god da bude, koje god mesto da osvojim znaću da sam odsvirao najbolje što mogu”, ističe Vojin Blagojević, učenik Muzičke škole „dr Miloje Milojević“ u Kragujevcu.

Bio je najbolji i u Novom Sadu, Beogradu, Kragujevcu, apsolutni pobednik Festivala muzičkih i baletskih škola Srbije, Republičkog takmičenja. Svira i violinu i odličan je đak.

“Sve se može ako se napravi dovoljno vremena i ako se veruje u sebe”, dodaje Vojin.

U domu Blagojevića – muzički kvartet. Vojinov brat svira klarinet, malu Mitru više zanima moda, a roditelji su profesori harmonike.

“Ima tu podršku i sa naše strane. Dakle, da sve ono što bi dobio u školi jedanput, dvaput nedeljno, on jeste u prilici da dobije svakodnevno”, navodi Vladimir Blagojević, profesor harmonike na Filološko-umetničkom fakultetu.

“Prava muzička porodica, ali je zadovoljstvo živeti u njoj. Mama sve stiže, mama sve može. Mislim da sve mame sve mogu”, kaže Sanja Blagojević, profesor harmonike u Muzičkoj školi „dr Miloje Milojević u Kragujevcu.

Zajedno sa tatom, koji mu je uzor, Vojin se priprema za nova takmičenja i pobednička postolja. Kao dobitnik plakete Fondacije „Sa Mocartom na krilima muzike“ u januaru nastupa u Kolarčevoj zadužbini.

(RTS)


Ostavite komentar