Kragujevac: Sedam senior oaza za bolji kvalitet života starijih sugrađana

Iako decenijama žive u istom naselju – Staroj radničkoj koloniji, upoznali su se u udruženju penzionera. Postali su prijatelji i svakodnevno se viđaju u parku kod Sokolane. Najlepša senior oaza u gradu ima klupe, šahovske table i okružena je zelenilom.

„Odigramo partiju šaha, malo se popričamo, odemo malo na kafu i tako. Penzionerski, kako drugačije“, kaže Dragić Ašić, iz Kragujevca.

Milovan Grković dodaje: „Malo smo se raštrkali, ali ja se nadam posle ovakvih akcija da će biti sve bolje i da će nas biti više“.

Od autentičnog radničkog naselja s počeka prošlog veka, ostala je tek po koja baraka. Duh i istoriju grada čuvaju ljudi, „kolonci“, koji sa ponosom kažu da žive kraj najlepše kulturno-istorijske celine u gradu – kompleksa „Sokolana“. Osim formiranja kutka za penzionere, imaju i druge planove: rekonstrukciju zgrade koja je pod zašitom države, nova igrališta za decu, postavljanje fontane.

„Da ovaj prostor napravimo do 2029.godine, da bude nešto najlepše što postoji u Srbiji, ne samo u Kragujevcu, jer to ovaj prostor zaslužuje“, ističe Zoran Radojević, iz MZ Stara radnička kolonija.

Na zahtev mesnih zajednica, u Kragujevcu će do kraja godine biti uređeno sedam senior oaza. U svaku grad ulaže oko 160.000 dinara.

Predrag Stevović, član GV za sport govorio je o planovima: „Neki plan u budućnosti, svakako je da u ovakvim oazama one budu proširene boćanjem, svim onim sportskim disciplinama u kojima sugrađani aktivno učestvuju“.

U Kragujevcu živi oko 42.000 penzionera, što je gotovo četvrtina ukupnog broja stanovika. Kreiranje posebno osmišljenih celina za njih, prilika je da se upoznaju, druže i kvalitetnije provode vreme.

 

(RTS)