Kragujevac: Saradnja i razmena iskustava lekara urgentne medicine iz regiona

Za najviše 8 minuta, u proseku, po evropskim standardima, stiže ekipa. Tokom prošle godine u kragujevačkom Zavodu za urgentu medicinu bilo je više od 45.000 terenskih intervencija i ambulantnih pregleda.

“Na sreću, najmanje se bavimo životno ugroženim pacijentima, ono što je naš primarni posao. Mi svakodnevno u Zavodu imamo pet ekipa tokom dana, jedan lekar je uvek na prijemu poziva, pokušava da odgovori na sve zahteve, savete”, kaže dr Jelena Tijanić iz Zavoda za urgentnu medicinu u Kragujevcu.

Iskustva stečena u radu podelili su sa kolegama na drugom Šumadijskom kongresu urgentne medicine u Kragujevcu.

“Konkretno za mlade kolege je od velikog značaja da nauče neke veštine po prvi put i da čuju neke informacije u zbrinjavanju pacijenata, a i za nas starije koje smo već skoro 20 godina se bavimo medicinom od velikog je značaja i da obnovimo svoje veštine”, kaže dr med. spec. Bojana Uzelac iz UC UKC Srbije.

A njih su pojedini lekari iz Republike Srpske i Crne Gore stekli na fakultetima u Srbiji. Sarađuju, i sada su se okupili u Kragujevcu.

“Sarađujemo na svakodnevnom nivou, ne samo kad su u pitanju razmena znanja i iskustava, nego i kad su upućivanja i konsultacije vezane za naše pacijente”, navodi dr med. spec. Slavica Zeljković iz UC UKC Republike Srpske.

“U Crnoj Gori sada počinje, odnosno osniva se katedra urgentne medicine. Znači, naučna nastavna baza će biti ovaj profesori sa kragujevačkog Medicinskog fakulteta”, najavljuje prim. mr sci. med. Vuk Niković iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore.

Predavanja je na kongresu održalo dvadesetak profesora iz Srbije i regiona, a kako ta teorija izgleda u praksi, učesnicima je predstavljeno na radionicama.

“Cilj je upravo to da pacijent gde god padne, šta god da mu se desi, bilo gde u Evropi, u svetu, dobije isti kvalitet i da bude zbrinut po istim protokolima”, kaže dr Jelena Tijanić iz Zavoda za urgentnu medicinu u Kragujevcu.

Ti protokoli se primenjuju i u Srbiji. Zato svi na terenu daju sve od sebe da pomognu povređenima i bolesnima.

(RTS)