Kragujevac: Aplikacija „Izbegni aditive“

Prijaju nepcima i stomaku, ali ne i zdravlju. Ima ih svuda u hrani, pićima, kozmetici, suplementima. Aditivi čuvaju svežinu hrane, pojačavaju ukus, slatkoću aromu, boju, a ima ih i u proizvodima za decu.

“Imamo primer gumenih bombona, sokova koji u sebi sadrže pojedine veštačke boje koje mogu da remete pažnju i aktivnost kod dece. Proizvođači to moraju da naglase zakonski. Međutim, ono što je problem jeste da je to navedeno jako sitnim slovima”, navodi Hristina Lazarević Milošević, kreatorka aplikacije „Izbegni aditive“.

Upozorenja mala, a šteta po zdravlje može biti velika. Naučno je dokazano, pojedini aditivi povećavaju rizik od nastanka karcinoma, alergija, astme, oštećuju DNK.

“Znam da su aditivi jako štetni”.

“Nešto pročitam nešto i ne pročitam”.

“Trudim se da se što zdravije hranimo, da spremam sama hranu”, kažu anketirani.

Naopasniji je titan dioksid-veštačka bela boja. Kroz lekove i suplemente Hristina se sa njim susrela tokom trudnoće kada je i krenulo njeno istarživanje. Rezultat besplatna aplikacija – „Izbegni aditive“.

“U gornjem uglu stoji vam jedan prozorčić sa lupicom. Na toj lupici možete jednostavno da unesete bilo koju E oznaku koja postoji na proizvodu. Jednostavnom pretragom izvršite pretragu da li je bezbedan, ili ga možda treba konzumirati sa oprezom ili treba u potpunosti izbegavati”, ističe Hristina Lazarević Milošević, kreatorka aplikacije „Izbegni aditive“.

Odobrenje za korišćenje aditiva, izdaje Svetska zdravstvena organizacija. Kod nas ih je 1.540. Zakonska regulativa obavezuje proizvođače da ih koriste u bezbednim koncentracijama. Problem može nastati ako se pojede više proizvoda.

“Ne postoji nijedna Agencija koja proverava koliko na dnevnom nivou jedna prosečna osoba unese aditiva i da li je stvarno ta dnevna bezbedna doza neprekoračena”, dodaje Hristina Lazarević Milošević.

Za samo šest meseci od kreiranja, aplikaciju „Izbegni aditive“ je preuzelo je 60.000 korisnika iz 173 zemlje. Na njenom daljem razvoju i menjanju navika potrošača, sada radi dvanaestočlani tim.

 

 

(RTS)


Ostavite komentar