Koliko savremeni poljoprivredni proizvođači koriste stručnu pomoć

Na oko 2,5 hektara porodica Surudžić iz dragačevskog sela Goračići gaji jabuke. Da ne zavise od vremenskih nepogoda jedan hektar zasada pokrili su mrežom, a godinama se u proizvodnji oslanjaju na znanje i savete stručnjaka.

“Načelno znamo ono okvirno, veći deo ali nikad nije viška. Iskustvo je iskustvo ali uvek se pojavljuju novi preparati, noviteti u svakom slučaju. Tako da nikad znanja, nikad viška” kaže Mirko Surudžić, iz Goračića.

Uspešnosti u poljoprivredi kažu nema bez struke, a da se nauka približi konkretnoj proizvodnji pomaže i to što ih bar nekoliko puta godišnje posećuju agronomi.

“Živi kontakt, ovako i dobro i preko interneta i ovako uputstva ostala sve je to lepo napisano ali najbolji je živi kontakt da se popriča i da se razmene mišljenja i iskustva i stručnjaka i nas poljoprivrednih proizvođača” dodaje Mirko.

“I stručna služba iz Čačka, oni nam isto često dolaze sa njima se konsultujemo i mnogo lepo sarađujemo mislim zadovoljni smo i vodimo računa da to bude ispoštovano sve po propisu što bi trebalo i zbog nas, a i zbog kupaca nekih naših” ističe Milorad Surudžić, iz Goračića.

U vreme sve izazovnije poljoprivredne proizvodnje i velikog uticaja klimatskih promena na terenu su agronomi sve traženiji.

“Pokušavamo da sagledavamo svako poljoprivredno domaćinstvo kao jedinku i da iskoristimo njihove apsolutno potencijale, da usmeravamo njihovu proizvodnju, da zajedno podižemo novu i da pospešujemo one proizvodnje koje su već oni uspostavili na svom domaćinstvu” naglašava Miloš Vujisić, inž. Poljoprivrede.

Od osnivanja zasada, do tehnologije gajenja, zaštite i tretmana nakon berbe poljoprivredni proizvođači mogu se osloniti i na pomoć naučnih radnika čačanskog Instituta za voćarstvo.

“Ta pomoći se ogleda u tome da mi njima pomognemo kako da pravilno podignu zasad voćaka za koje se odluče a nakon toga da na pravilan način održavaju te zasade da bi imali optimalan prinos i optimalan kvalitet” kaže dr Nebojša Milošević, viši naučni saradnik Institut za voćarstvo Čačak.

U proteklih 5 godina programom podrške poljoprivredi opština Lučani izdvojila je više od 220 miliona dinara, a uz podsticaje i kontinuirano prisustvo agronoma za unapređenje poljoprivredne proizvodnje dragocena su i stručna savetovanja.

(RTS)


Ostavite komentar