Koje probleme imaju male opštine prilikom korišćenja sredstava iz evropskih fondova

Od 8 opština Braničevskog okruga samo su Žagubica, Žabari i Veliko Gradište, zamenili svu staru javnu rasvetu za led, što im je donelo uštede u budžetu i do 80 %. Petrovac na Mlavi u gradu je to sproveo kroz javno-privatno partnerstvo na čak 15 godina. Međutim, ovaj način štedi energiju, ali ne i finansije, zbog čega se lokalne samouprave okreću drugim izvorima.

„Sada prirpemamo projekat za 12 naselja koja se nalaze na regionalnim putnim pravcima u saradnji sa Ministarstvom građevine kroz LID projekat koji će pomenuto ministarstvo da sprovodi. Konkurisali smo i očekujemo do kraja godine da otpočnemo sa implementacijom tog projekta“, navodi Boris Gvozdić, zamenik predsednika opštine Petrovac na Mlavi.

U Žagubici tvrde da je investicije najisplativije finansirati iz fondova Evropske unije, jer su svoje ulaganje u zamenu javne rasvete od 15 % kroz uštedu energije povratili za manje od godinu dana. Međutim, za skromne budžete malih opština čak i donatorski projekti Evropske unije postaju nedostižni, jer prvo moraju da daju svoj novac.

„Kad god smo u prilici, to istaknemo, da je nama problem to predfinansiranje zato što mi moramo da uložimo naš novac u kompletnu investiciju, a zatim nam Evropska unija kad prođe sve komisije i našeg Ministarstva finansija i za Evropske integracije i naših partnera iz Rumunije vraća taj uloženi novac, a to je negde šest do devet meseci“, ističe Predrag Ivković, zamenik predsednika opštine Žagubica.

Zato je Stalna konferencija gradova i opština uputila inicijativu nadležnim ministarstvima za formiranje revolving fonda za podršku predfinansiranju donatorskih projekata koje sprovode lokalne samouprave.

„Drugo, predložili smo da se onih 15% koliko sada male opštine izdvajaju kao sopstveno učešće za finansiranje u ovim projektima, da se iznađe modus da se to obezbedi u nekom ministarstvu. Nama su, posebno podvlačim, ovi fondovi veoma značajni, prekogranična saradnja je veoma značajna i ako želimo da to maksimalno koristimo, moramo da nađemo rešenje ovog problema“, naglašava Dragan Milić, član predsedništva SKGO i predsednik opštine Veliko Gradište.

Ovakav primer već funkcioniše u Autonomnoj pokrajini Vojvodini i zemljama okruženja. Nadležni očekuju da će povećati broj realizovanih projekata, ali i smanjiti troškove njihove izrade, jer ako se projekat ne implementira za nekoliko godina, stavlja se van snage i plaća se novi.

(RTS)