Ko knjigama vraća život u Vršačkoj biblioteci?

Sofija Stojanović je knjigovezac u gradskoj biblioteci u Vršcu, a to znači da svakod dana bar desetak knjiga dobije izgled kao da su nove. Svaku rastavlja od prvog do poslednjeg lista, proverava da li su stranice pravilno raspoređene, ponovo ih lepi, presuje, izjednačava stranice i na kraju koriči.

“Jedna knjiga, šta ja znam, zavisi koliko je oštećena, ako nije oštećena previše za sat vremena završim posao – raskinem, skroz pregledam da li neki listovi fale, vratim koricu i ona izgleda okej – evo ovako izgleda … Baš mi se sviđa taj posao, to je ručni posao, a ja sa rukama sve što mogu da radim – spretna sam, kako da kažem … baš volim da radim to”, navodi Sofija Stojanović, knjigovezac.

Za oštećenja na knjigama nisu krivci samo korisnici biblioteke. Kvalitet današnjeg poveza je loš, pa se i nove knjige brzo raspadaju.

“Recimo od desetak knjiga koje danas uzmem da radim bar pet su skroz nove, kao da nisu dobro povezane, odmah se rasturi, ispadaju listovi, a inače stvarno ima mnogo posla a knjige dođu u stvarno svakakvom stanju neka je dobro, neka je baš strašna ta što je strašna ne može da se poprvalja, a ovako ako fali neki list to bibliotekari ištampaju i ja to povezujem normalno i bude kao nova”, objašnjava Sofija.

Za vršačku bibloteku mala knjigovezačka radionica koja produžava vek trajanja knjiga-puno znači.

“Knjige su lepljene tako da često dolazi do oštećenja i to naša knjigoveznica uspe lepo da sredi i uredi i knjige budu zapravo kao nove, vraćaju se na korišćenje korisnicima, što nama čini i jednu uštedu naravno i smanjuje sredstva koja su nam neophodna za kupovinu novih knjiga kaže Ivan Stojanović, bibliotekar.

Novi život Sofija knjigama udahnjuje na mašinama starim stotinu godina, koje više liče na muzejske eksponate nego na mašine kojse se svakodnevno koriste, ne kvare se a posao odradjuju odlično.. Sofija kaže da ih ne bi menjala za neke modernije.

(RTS)


Ostavite komentar