Ko je ostao u pustim selima Stare planine

Zvuk medenice još uvek odjekuje Starom Planinom. Kao poslednji stočari i van Ravnog Bučja, Jovanovići čuvaju tradiciju i dedovinu. Ljubinka kaže da su od predaka naučili i kako kroz život, bez stresa, uprkos teškoćama.

„Najvažnije je kretanje, da si stalno u pokretu, zdravo da se hraniš, pozitivno da razmišljaš i to je to, uvek kretanje s ovce, krave … “, ističe Ljubinka Jovanović, iz Ravnog Bučja.

A Duško se najviše posvetio konjima.

Uzgojem se bavi zbog ljubavi prema toj životinji. Krdo bi bilo i brojnije, ali su ždrebad često žrtve čopora vukova, protiv kojih sam ne može da se izbori.

„Kad zoveš lovačko, kažu zovi Park prirode, kad zoveš Park prirode, kažu zovite lovačko, oni su nadležni. Znači, prebacuju krivicu jedan na drugoga. Nema više organizovane hajke, nema više tog poverenja, znači seljak je prepušten sam sebi, kako ume, ali odustati nećemo znači“, navodi Duško Jovanović, iz Ravnog Bučja.

Upornost su dokazali sprečavanjem izgradnje hidrocentrale na Ravnobučkoj reci, koja je izvor života, a ucevljavanjem bi presušila.

„U potpunosti, uz pomoć Piroćanci. Imamo i udruženje smo formirali za zaštitu reka Stare Planine“, kaže Duško Jovanović, iz Ravnog Bučja.

Ljubav prema konjima preneo je i unucima. Dok piše domaći Leni, društvo pravi puž Gari, ali najviše voli Mistrala.

„Po ctanom filmu mu je dao ime“, dodaje Duško Jovanović.

„Lepo je zato što ga možeš jahati i usput ti pravi društvo kad si sam“, naglašava Lena Ristić, iz Janje.

Lenini roditelji su jedini mladi bračni par u Janji. Vuk je najmlađi žitelj. Ručica mu je možda slučajno stisnute pesnice, ali njegov otac, drvoseča, čvrsto se odlučio za život na selu.

„Ima velike prednosti. Ne znam, meni planina odgovara najviše. Tako da mi je ovde super, bolje mi je nego u gradu“, kaže Aleksandar Kostić, drvoseča iz Janje.

Sa tim je saglasna i njegova supruga Sanela. Škola u Janji je ruševina, a da takvi objekti mogu opstati kao turistički, primer je škola Jove učitelja u susednom selu.

„S tim što se oduševe i najmlađi posetioci, koji tek treba da krenu u školu, ali budi lepe uspomene ljudima, koju su već u penziji, koji su bili prosvetni radnici, pa svrate da vide eto”, zaključuje Sanela Jovanović, turistička vodičkinja iz Janje.

Stara Planina je ćudljiva, jer u jednom danu može imati i četiri godišnja doba. Ali taj biser prirode pruža čoveku mnoštvo darova života. Zato je potrebno da se voli i čuva, kako to čine njeni žitelji.

(RTS)