Kiša, biljne bolesti i štetočine pričinile velike štete voćnjacima u Toplici

Slika voćnjaka u Toplici, gde se proizvede najviše višanja u Srbiji, ne pamti se u pretrhodnih nekoliko decenija. Već prepolovljen rod od monilije, dodatno je uništila kiša i velika vlaga.

„Padavine su svakodnevne i stalne padavine nam prave dodatne troškove, dodatne zaštite bilja. Tako da su svi zasadi i višanja i šljiva prepolovljeni“, ističe Srđan Jović, voćar iz Džigolja.

„Prema našoj proceni i proceni koju nam prenose poljoprivredni proizvođači, negde oko 40 do 50 odsto roda je višnja ponela manje ove godine, odnosno, zasadi nose manje roda ove godine u odnosu na onaj celokupan, generalan rod koji je redovan“, navodi Aleksandar Petković, direktor PSS u Prokuplju.

Priroda je ovog proleća bila jača od čoveka, slažu se poljoprivrednici koji ističu da će, i pored primenjenih agrotehničkih mera i saveta stručnjaka, imati rod ispod svakog očekivanja.

„Za sada smo na četvrtom prskanju, ali moramo i do šestog prskanja da idemo da bi sačuvali rod. Višnju sam trebao da imam pet vagona, ali ove godine neću da imam ni vagon i po“, kaže Miloš Ivković, voćar iz Kostenice.

Na samo par nedelja do početka berbe neizvesna je i cena, koja godinama unazad ne obezbeđuje ni minimalnu zaradu proizvođačima.

„Naš spas može samo da bude visoka cena. A da li će biti ili ne, ne znamo, ali bi nam puno značilo da pokrijemo sve troškove koje smo do sada napravili i koje ćemo da napravimo do berbe”, naglašava Srđan Jović, voćar iz Džigolja.

Uz sve nevolje, neorganizovan otkup je poslednja prepreka, koja je mnoge voćnjake prethodnih godina ostavila neobrane.

(RTS)