Kameni cvet u Sremskoj Mitrovici

U vreme Austrougarske centralno mesto zauzimala je carska lipa sa carskom ogradom, posađena za obeležavanje srebrnog pira carskog para, a za obeležavanje praznika po završetku drugog svetskog rata na istom mestu spomenik slobodi. Novom vremenu, novoj vlasti, sugrađanima, ali i svojim sunarodnicima izgradila je Irina Nepokojčicke.

“Irina je dobila zadatak da vrlo brzo uradi spomenik koji je trebao da se otvori za majske praznike 1946, maksimalmo dva tri meseca sa ljudima koji su bili njeni pomoćnici, glavni pomoćnik je bio kamenorezac Đuro Eškelj. Moderni materijal koji se tada pojavljuje je teraco koji je korišćen za izlivanje ovih latica”, navodi Olivera Delić, muzejski savetnik u penziji, autor publikacije o Irini Nepokojčicki.

Ruska emingratkinja plemićkog porekla sa porodicom je u grad došla sa 11 godina. Školovala se u kikindskoj Gimnaziji pod patronatom kraljice Marije Karađorđević, studije završila u Zagrebu. Od 1937. godine svoj žal za domovinom i umetničku dušu pretakala je kroz graditeljski pečat, radeći za egzistenciju i povratak.

“Ovaj spomenik predstavlja trag ruske kulture, koje je Irena donela u ovaj grad, on je nastao na osnovu bajke Kameni cvet i na osnovu filma Kameni cvet, a ona je to nosila u srcu”, ističe Olivera Delić.

Izgledala je kao plemkinja iako je živela u ćumezu. Nisu zaboravili sremci ni njen glas, modne kreacije, sakupljanje posmrtnih ostataka Rusa, humanitarni rad i brojne podignute spomenike.

„Fontana je autentična. Rađena je kao betonski odlivak, simboliše cvet kao metaforu slobode i tako je izvorno podignuta, međutim vremenom i decenijama koje su prolazile fontana je postala ključno mesto života i okupljanja Mitrovčana”, kaže Tatjana Jesretić, istoričar umetnosti Zavoda za zaštitu spomenika kulture Sremska Mitrovica.

Dok mnoge urbane legende danas kruže Sremskom Mitrovicom, istoričari kažu je da je život Irine Nepokojčicke bio težak koliko i želja za povratak u Rusiju. Umrla je samo dve godine po postavljanju fontane, a Kameni cvet kako je autorka i želela, simbol su vremena, ruske kulture i graditeljke, koja je gradu umesto naslednika ostavila – kamene potomke.

(RTS)


Ostavite komentar