Kakvo je nebo iznad planine Vidojevice

Kada dođete na Vidojevicu imate utisak da možete dohvatiti zvezde, što je i bio razlog da se tu – na 1.555 metara nadmorske visine – instalira najjači teleskop na Balkanu.

„Nalazimo se u srcu same Astronomske stanice na Vidojevici na trećem spratu velikog paviljona na kome se odvijaju osmatranja putem velikog teleskopa Milanković koji je dobio ime po našem naučniku Milutinu Milankoviću. Sam teleskop je prečnika 1,4m. Inače, u pitanju je tzv. katadioptrik 8,5 tona težak”, objašnjava Miodrag Sekulić, astronom na AS Vidojevica.

Ovaj teleskop se koristi za značajna naučna istraživanja u astrofizici i astronomiji, za posmatranje malih tela Sunčevog sistema kao što su asteroidi i komete, udaljeni galaktički objekti.

„Izgleda da smo otkrili jedan asteroid, izračunata je njegova putanja i onda smo poslali izveštaj centru za male planete. U slučaju da se ne pronađe da je on ranije posmatran onda će da se definiše tako da je otkriven na Vidojevici i preliminarna oznaka koju je taj objekat dobio je VIDOJ 05“, navodi Branislav Vukotić, upravnik AS Vidojevica.

Pitanje kako se najmoćniji teleskop na Balkanu našao na Vidojevici vodi nas do Srpske akademije nauka i umetnosti, čiji je predsednik jedan od inicijatora projekta Belisima, u okviru kojeg je teleskop nabavljen.

„On je pre svega važan za razvoj astronomije, i ne samo astronomije u Srbiji nego i šire u regionu. Ja mislim da je otprilike za nekih 20, 30 godina obezbeđena budućnost naše astronomije u tom jednom segmentu, tzv. posmatračkom segmentu“, ističe Zoran Knežević, predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti.

„Bilo bi dobro imati još jedan takav teleskop, ali je to jako skupo. Sledeći korak je opremiti taj teleskop od 1,4m sa veoma dobrim instrumentarijumom koji bi u jednom trenutku mogao da prikupi dosta različitih podataka“, kaže Luka Popović, direktor Astronomske opservatorije Beograd.

Zaljubljenik u zvezde je i Prokupčanin Aleksandar Simonović, koji je na svom balkonu, u centru grada, instalirao teleskop.

„On je teleskop Njutnovog tipa koji smo mi konstruisali i zvanično pustili u rad 2020. godine. I zaista je za ovo vreme koliko ga koristimo i posmatramo sa njim izazvao veliko interesovanje u gradu, veliku pažniju, najviše kod mladih ljudi, omladine, učenika”, rekao je Aleksandar Simonović, predsednik astronomskog društva „Magelanov oblak“.

Zbog toga je pokrenuo inicijativu za izgradnju školske astronomske stanice, takođe na Vidojevici, gde se, osim „Milankovića“ nalaze još dva manja teleskopa, prečnika ogledala 40 i 60 cm.

(RTS)


Ostavite komentar