Kakva su iskustva jedne Japanke koja živi i radi na Zlatiboru

Zlatiborski dan joj obično počinje ovako, pozdravom s koleginicama, a onda kreću dogovori i projekti. Jedan od projekata na kome je baš ona radila svrstao je Zlatibor u 100 svetskih zelenih turističkih destinacija. Posle rodnog, po broju stanovnika najvećeg grada na svetu, prvi boravak na planini bio je potpuno drugačije iskustvo u svakom pogledu kao i zajednički rad s kolegama, ali se brzo navikla.

Takako Sakai kaže: „Moji utisci sa Zlatibora su zaista lepi, uživam u boravku ovde na planini jer ima prirode i popularnih turističkih destinacija i dosta stranih turista. Ali, ljudi su prevashodno posebni, druželjubivi.

“Najviše sarađuje s nama na polju marketinga, daje neke ideje, prenosi svoje bogato iskustvo, ali zaista koliko se ona trudila prvo da nauči srpski jezik, drugo da razume i našu kulturu i naš temperament i zaista da se približi nama toliko se i mi trudimo da naučimo dosta od nje”, ističe Nevena Majstorović iz Turističke organizacije Zlatibor.

Osim iskustva i znanja, prenosi Zlatiborcima i deo japanske kulture, trenira jogu i upoznaje okolinu, pa već zna većinu zlatiborskih sela. Omiljeno mesto joj je kako kaže unikatno Sirogojno i pijaca zbog kajmaka i pršute i tu je prodavci već poznaju. Ima i druge favorite kada je u pitanju zlatiborska ponuda.

“Naravno da piće – rakija, sokovi takođe, za hrana – sviđa mi se mnogo komplet lepinja, ali malo je teška”, naglašava Takako Sakai.

Jedini problem sa zlatiborskom hranom je, kako kaže što brzo dodaje kilograme. Ne sviđa joj se baš gužva i zgrade, saobraćaj, ali je mnogo više stvari koje voli. Kako se njen boravak na Zlatiboru bliži kraju u jedno je sigurna, na planinu koja joj je postala bliska vratiće se možda već sledećeg leta.

(RTS)


Ostavite komentar