Kako živi jedino dete u zaseoku Trešnica u blizini Kuršumlije

Do zaseoka sa oronulim kućama bez vode i telefonske mreže može se jedino izrovanim kolskim putem. Ipak, Mila je veselo dete, ali joj, kako stidljivo kaže, nedostaju samo igračke i drugari.

„Primamo Milin dečiji dodatak više ništa. To, kupimo odeću, kupimo hranu. Pa, moj muž radi malo u šumu i od toga se snabdevamo po malo“, kaže Ivana Vitorović iz Trešnice, a Nenad Vitorović dodaje: „Dosta je teško ali mi se snalazimo i ovako po malo nešto kad nas neko zove, po neku dnevnicu i nešto zaradimo.“

Vitorovići, njih četvoro, žive u kovanici od samo trideset kvadrata i brinu kako da obezbede Mili bolje uslove kada za tri godine pođe u školu koja je udaljena šest kilometara.

„Nekako bi voleli da se malo približimo glavnom putu, ovde smo dosta udaljeni. Ako bi moglo da nam neko nešto malo pomogne da bi živeli u nekim boljim uslovima“, kaže Nenad Vitorović iz Trešnice.

I malobrojni meštani zbog lošeg puta teško stižu do prodavnice i lekara.

„Najbliža nam prodavnica u Lukovsku banju, šest kilometara odavde, nemamo bliže i lekara imamo u banju“, navodi Milun Miletić iz Trešnice.

„Zatrlo se, imalo je tu dece dosta, sad nema ništa samo jedno dete ima tu u Trešnici“, kaže Bogoje Stojković, iz Trešnice.

Trešnica je zaselak drevnog sela Štava, nalazila se na dubrovačkom putu i pre nešto više od pola veka bila opštinsko mesto.

(RTS)


Ostavite komentar