Kako žive korisnici Doma za smeštaj starih u Smederevu

Prijatni uslovi za boravak i ljubazno osoblje, za korisnike doma su najvažniji. Dane, kako kažu, prvovode bezbrižno, uz druženje.

“Ima šah, gledanje nekih filmova, bingo, leti idemo po izletima u manastire. Najvažnije je što je osoblje u domu pažljivo, pomažu nam uvek sve što mi treba”, kaže Tomislav Lazić, korisnik doma.

“Namestim krevet, idemo na doručak, ručak, večeru, izađem ovde na ugaonu garnituru, malo se družim sa ženama i eto, tako prođe dan”, navodi Ljiljana Hadžić, korisnica doma.

Uz svakodnevne aktivnosti, u dnevni plan, od prošle godine uvštene su vežbe i terapije na 4 savremena aparata. Uz terapije, korisnici su poboljšali kretanje i cirkulaciju, a neki od njih su potpuno odbacili pomagala za kretanje.

“Pomažu, da nisu oni, zlo bi bilo”, kaže Vidosava Bogosavljević, korisnica doma, a Milan Petrović dodaje:”Kada sam pao, čukalj mi je bio naduven, i sad polako splašnjava, vraća se noga u prvi položaj.”

“Boli me ovaj kuk i leva noga, stalno šeta tu nešto, i svaki put posle terapije imam olakšano hodanje. Moram da idem na štakama, ali sve više vidim da će mi manje trebati”, smatra .Bogdan Mačak, korisnik doma.

“Svima pomaže i svi se hvale da im je dobro, neki su čak i stali na svoje noge, idu sa štakama i hodalicom, ali poboljšanje je visoko”, navodi Sunčica Stošić, fizioterapeut.

Bezbedno i prijatno okruženje za korisnike, prioriteti su zaposlenih u ovoj ustanovi.

“Cilj jeste omogućavanje što samostalnijeg života korisnika u sigurnim uslovima uz stalnu dostupnost medicinske nege, zdravstvene zaštite kao i rehabilitacije”, kaže Ivana Matejić, direktorka Doma za smeštaj starih lica Smederevo.

Dom za smeštaj starih lica Smederevo zvanično je započeo sa radom u januaru 1947. godine. Trenutno je tamo smešteno 190 korisnika, što je i maksimalan kapacitet.

(RTS)


Ostavite komentar