Kako zaštititi letinu u planinskim blačkim selima od upada divljih svinja

Dolaze nenajavljeno, najčešće noću i iza sebe ostavljaju pustoš u ataru sela Čučala, podno planine Javorac.

“Nema njiva koja nije načeta. Počinju od pšenice i sad kukuruz”, žali se Rade Burgić iz Čučala.

“Pšenicu smo sejali pored reke, nešto je oplavila bila voda, ono što je ostalo svinje uništile. Nije imalo šta, recimo od njive 25 ari, 2-3 ara mogo sam da ovršem”, kaže Spasojević Božur iz Čučala.

Kažu da su se za pomoć obraćali svima, ali se rešenje ne nazire, naprotiv broj divljih svinja je sve veći, kao i strah da li će nešto ostati od letine.

“Možda ima jedno trista komada, možda i više od trista. To je dan, noć vri. Mnogi su gore čekali, pravili te čeke, imaju sa dozvolama čekaju i onda komentarišu kako kad nailaze da se čuju, bučne su strašno”, navodi Srba Makragić iz Čučala.

U lovačkom udruženju u Blacu, koje gazduje lovištem u ataru ovog sela, tvrde da bi štete sigurno bile manje kada bi i sami meštani bili aktivniji u zaštiti svojih parcela.

“Imamo svakog dana, znači, po dvadesetak lovaca na terenu, gde vršimo odstrel i ujedno zaplašujemo te divlje svinje. Nekima su možda čak i u interesu da se naprave štete, da bi nas posle preko suda tužili, da nadoknade posle mnogo veće iznose, nego što vredi”, kaže Milan Kovačević, predsednik Lovačkog udruženja u Blacu.

“Ako ja ceo dan radim i dođem noćas da čuvam njivu, ja sutradan nisam sposoban za ništa. Ako imam njivu od šezdeset ari, pa meni koliko treba da ja ogradim tu njivu i da se zaštitim od stoke”, kaže Spasojević Božur iz Čučala.

Dok meštani na jednoj, a lovci na drugoj strani svakodnevno razrađuju strategiju borbe protiv divljih svinja, raste broj sudskih sporova za naknadu štete. Kako saznajemo, pokušaji da se problemi sa uništenom letinom reše preko osiguranja su uglavnom propali, zbog čega se oštećeni stanovnici ovog sela sve češće odlučuju za sud, koji je do sada već doneo nekoliko pravosnažnih presuda, uglavnom u njihovu korist.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike