Kako u Smederevu pružaju podršku Romima i negovanju njihove kulture

Osnovna škola ,,Heroj Sveta Mladenović“ u Saraorcima, jedina je u Podunavskom okrugu u kojoj se već sedam godina, izučava romski jezik sa elementima nacionalne kulture. Petnaestoro učenika pohađa ove časove, a zajedno sa vršnjacima, pripremili su program, koji kroz muziku, igru i recitaciju, slavi tradiciju i običaje romskog naroda. Podršku su im pružile studentkinje Ivana i Katarina.

„Jako je važno za mlade Rome, da kada vide da imaju podršku nekoga, da nisu sami, i da postoji neko ko želi da im pomogne, da ih usmeri na pravi put, kako bi mogli da izadju iz tog kruga siromaštva. Diskriminacije uvek ima, ali je važno da mi imamo volje, želje i snage da se borimo protiv toga, jer uvek će postojati neka prepreka, važni smo mi sami, ključ je u nama“, kaže Ivana Nikolić, studentkinja Pravnog fakulteta.

„Porodica je ključan momenat u svim pravcima života i mogu da kažem da Nacionalni savet je taj koji uvek može da nam pomogne“, kaže Katarina Bajić, studentkinja Pedagoškog fakulteta.

U strategiju za socijalno uključivanje Roma i Romkinja, koja važi do 2030.g odine, uvedene su nove mere koje unapređuju život Roma u Srbiji.

„Dali smo akcenat ekonomskom osnaživanju, sprečavanje maloletničkih zajednica i obrazovanje. Afirmativne mere u obrazovanju koje postoje za učenike nakon osmog razreda, da mogu da upišu srednje škole , da dobiju razliku bodova, da imaju tu mogućnost, da upišu i četvrti stepen i mogućnost stipendiranja u saradnji sa Ministarstvom prosvete i Nacionalnim savetom romske nacionalne manjine, gde mi u odboru obrazovanja informišemo i pomažemo deci da nastave obrazovanje“, navodi Zdravka Simić, članica nacionalnog saveta romske nacionalne manjine i učiteljica romskog jezika.

„Jedan smo od retkih gradova koji smo koordinatora za romska pitanja u gradskoj upravi zaposlili za stalno i imamo krucijalni dokument, koji se zove „Lokalni akcioni plan“ i on je u direktnoj vezi sa odlukom Vlade Republike Srbije koji ima strategiju inkluzije Roma u okviru svih pora društva“, navodi Dejan Stojković, predsednik Saveza romskih nevladinih organizacija Smederevo.

Zahvaljujući stipendiranju, u Smederevu je sve veći broj učenika iz romske populacije koji upisuju i završavaju srednju školu, i koji svoje obrazovanje nastavljaju na fakultetima. Prošle godine, pravo na stipendiju je ostvarilo 44-oro učenika srednjih škola i dvoje studenata, a grad je za ove namene izdvojio preko dva milione dinara.

(RTS)