Kako u Prokuplju pamte Zorana Đinđića

Ni 21 godinu nakon ubistva, sećanje na premijera Zorana Đinđića ne bledi. Borio se za demokratsko društvo i pokrenuo korenite reforme u Srbiji.

„Sve velike dobre ideje i sve žrtve za te ideje,po nekoj naročitoj milosti viših sila,nisu zaludne. I Zoranova ideja neće biti zaludna. On je na ovom svetu bio 51 godinu, pokazao nam je da može bolje, ponudio je Srbiji jedan drugačiji put,posejao je seme neke drugačije kulture života i otišao“, navodi Emilija Nikolić, narodna poslanica DS-a u vreme Zorana Đinđića.

Iako je rođen u Bosni, Zoran Đinđić , čiji je otac iz topličgog sela Prekopuca posebno je voleo ovaj kraj. Podržavao je ideju da grad na Toplici dobije sporstku halu u kojoj će stasavati nove generacije šampiona u boksu, košarci i drugim sportovima.

„Lično je uspeo da odvoji sredstva i rastereti budžet da se ova hala privede kraju. Ujedno, ne samo da se privede kraju, nego je svakodnevno pratio njen rad, a pored toga imao je ogromnu želju da doprinese razvoju privrede i poljoprivrede Prokuplja“, kaže Goran Mrdaković, bivši predsednik DS Prokuplje.

Prokupčani su sportsku halu nazvali Zoranovim imenom, a ispred nje podignut mu je prvi spomenik u Srbiji. Shodno njegovom karakteru, prikazan je u pokretu, kako hrabro korača u budućnost.

(RTS)