Kako su povratnici u Uzovnicu sami obnovili selo

Dokle god se u polju vide oranice, a na ulicama deca koja idu u školu nade ima da selo neće ostati pusto, kažu meštani Uzovnice. I ako je broj stanovnika nekoliko puta manji u odnosu na protekle decenije, ima onih koje su koreni vratili u rodni kraj.

„Otac mi je rodom iz ovog sela Uzovnice i ovde nam se nalazi poljoprivredno gazdinstvo, bavimo se pčelarstvom imamo oko 250 košnica, vratio sam se pre dve godine, zasnovao sam porodicu imam troje dece“, kaže Nikola Petrović, iz Uzovnice.

Meštani veruju da će sloga ponovo izgraditi njihovo selo. Dom kulture spasili su od propadanja otkupivši ga sopstvenim sredstvima. U pomoć je pritekla i lokalna samouprava sa dva miliona dinara za rekonstrukciju.

„Taj dom je bio nekada pun omladine, građani su svi iz mesne zajednice Uzovnice toliko zainteresovani za dom bili da su skupili pare i otkupili ga i krenuli u renoviranje“, navodi Milenko Mladenović, predsednik MZ Uzovnica.

„Adaptiran je prostor unutar Doma kulture gde će mladi moći da se okupljaju organizuju svoje edukacije, radionice, proslave“, navodi Lazar Stajić, iz Uzovnice.

Bolje uslove za obrazovanje imaće i oko stotinu đaka iz šest sela koji nastavu pohađaju u Uzovnici. To je deseta seoska škola koja je obnovljena u proteklih pet godina iz lokalnog budžeta.

Milan Jovanović, predsednik Opštine Ljubovija ističe: „Mi pokušavamo da stvorimo uslove za bolji život svih naših sugrađana i očekujemo da će sve te investicije u infrastrukturu, u obrazovanje, u kulturu dovesti do toga da će i mlađi ljudi početi da se vraćaju u seosko područje.“

Dve trećine ljubovijske opštine je ruralno područje gde su uslovi za život teški. Obnova infrastrukture je jedan od prioriteta.

(RTS)


Ostavite komentar