Kako se živi u planinskom selu Šatri, uz samu administrativnu liniju sa Kosovom i Metohijom

Hladan vetar sa okolnih planina najavljuje skori dolazak zime. Obezbeđivanje ogreva, trenutno je najvažniji posao u planinskom selu Šatri, uz samu administrativnu liniju sa Kosovom i Metohijom.

“Sprema se zima polako. Moraju drva da se spreme. Njegovo je vreme sad, jesen, jeste još lepo, ali sad kad ga okiša, gotovo je”, kaže Ivan Radoičić iz Šatre.

Ivan je jedan od retkih mladih ljudi koji je ostao na ovim prostorima. Sa suprugom i majkom, podiže petoro dece. Žive uglavnom od prodaje stočarskih proizvoda i onoga što sami proizvedu.

“Imam dvanaest govedi, sa telacima, 160 ovaca, koze. Sir prodajemo, neće ovde niko da dolazi za mleko, mala je to količina”, kaže Ivan Radoičić iz Šatre i dodaje da je malo domaćinstava koja proizvode sir: “Malo, nema ni stoke. Sve su zatvorena domaćinstva, ima neki penzioneri dolaze leti. Samo da ima naroda ‘bilo bi bolje, ali nema.”

U domaćinstvu posla ima za sve ukućane. Koriste lepo vreme za ispašu stoke, kako bi što više priprepremljene stočne hrane sačuvali za zimu.

“Ceo dan ih čuvam, do mraka. Organizuje se dan, od ujutru do uveče ima posla”, kaže Snežana Radoičić iz Šatre.

Kada nisu u školi ili predškolskom, pomažu i najmlađi članovi porodice, svako prema svojim mogućnostima. Anđela je već savladala i sve veštine upravljanja traktorom i poljoprivrednim mašinama.

“S tatom u livadu kad smo išli, on mi je davao i vremenom, naučila sam. Sad sama, sve što treba, mogu. Sad smo radili silažu, ja sam pomagala, ja sam i vukla i sa traktorom sam sve mlela silo kombajnom”, navodi Anđela Radoičić iz Šatre.

Dalek je put do škole, do koje dolaze pešice, traktorom i taksijem. Ne žale se, ali kada sneg zimi napada, kažu, mnogo bi im značilo da taksi linija ide bar dva kilometra duže.

(RTS)


Ostavite komentar