Kako se prilagoditi prolećnim temperaturama usred zime?

Jutros oko nule, tokom dana i iznad 20 stepeni. Takve oscilacije odražavaju se na zdravlje pre svega kardiovaskulanih bolesnika, astmatičara, psihijatrijskih pacijenata, reumatičara, a utiču i na zdrave osobe.

“Mora srce to da oseti. I zdravi osećaju”, kaže jedna Nišlijka, a njen sugrađanin navodi: „Srčani sam bolesnik, ali ne osećam to, ne preterano.”

“Ja sam meteoropata, javlja mi se glavobolja, neraspoloženje”, kaže sagovornica.

Nagle promene vremena mogu da izazovu pojačano lučenje hormona stresa, i smanjeno lučenje hormona sreće i hormona koji utiče na smanjenje bola, sužavanje i širenje krvnih sudova. To uzrokuje i umor, nesanicu, neraspoloženje, bolove u zglobovima, variranje pritiska, aritmiju, angiozne bolove.

“Za naše pacijente mogu da budu i ozbiljnije posledice. Ako je u jutarnjim satima hladno može naglo da skoči pritisak, to je hipertenziona kriza, to može da dovede do daljeg pogoršanja, do nastanka infarkta miokarda, značajnog poremećaja srčanog ritma, teških stanja u smislu edema pluća”, objašnjava prim. dr Svetlana Petrović Nagorni iz Klinike za kardiologiju UKC Niš.

Pored redovne terapije koja se savetuje hroničnim bolesnicima kako bi lakše prebrodili nagle promene vremena, neophodan je i redovan san.

“Zatim da budu i fizički aktivni koliko je moguće, i to od 12 do 1 kada su temperature najviše, da se pravilno hrane sa što više vitamina, voća i povrća i naravno vitaminski dodaci , vitamin C i cink koji utiču na naš odbrambeni sistem”, savetuje dr Dragana Joksimović Stevanović iz Doma zdravlja Niš.

Ove savete treba imati na umu i u narednom periodu, budući da se prolećne temperature najavljuju i za naredne dane a sledeće nedelje očekuje se nova promena vremena sa padom temperature.

(RTS)


Ostavite komentar