Kako se na točkovima može upoznati priroda valjevskih planina

Netaknute šume, proplanke i jaruge otkrivalo je oko stotinu vozača kros-motocikala i kvadova od Valjeva preko obronaka Medvednika i Jablanika do izvora Povlenske reke. Bila je to staza za početak 15. enduro hepeninga, u kojem Valjevac Nemanja Ilić sa porodicom istrajava deceniju i po.

“Solidarnost, pre svega, znači, neće niko biti ostavljen negde. I lepo druženje i da što više mladih sklonimo s ulice da idu ovako kuda i mi”, navodi Nemanja Ilić, organizator enduro krosa.

“Moramo prvo dobro obeležiti rute da se ljudi ne bi izgubili. Pravimo klase, A, B i C u zavisnosti od spremnosti. C klasa je neka turist vožnja, a A i B već su ozbiljnije dosta”, naglašava Jagoda Ilić, iz Valjeva.

Avantura je nastavljena narednog dana u Podgorini, na Bobiji. Zaljubljenici u vožnju kroz divlju prirodu upoznaju na ovaj način najskrivenije krajeve u Srbiji. Pritom neguju odgovaran odnos prema prirodi i drugovi su na drumu.

“Pre svega druženje”, ističe Vladimir Marković, iz Trstenika. Dodaje: “Malo adrenalin, bezbednost je stvarno na prvom mestu. Još uvek nisam čuo da se išta desilo bez obzira kako sad sve ovo izgleda. Topla preporuka da se ovako nešto proba”.

Moto-kros vole deca, mladi i veterani. To daje posebnu draž njihovim okupljanjima.

“Znate, meni je otac to kupio, majka se buni, ali šta će”, rekla je Sara Dimitrijević, iz Obrenovca, pokazujući na motor.

“Naš otac je kupio tri hektara, tu ćemo da pravimo stazu za vežbanje”, kaže Andrej Ilić, iz Valjeva.

“Vodim uglavnom te grupe, organizacije, tako kad se vozimo. Poznajem svaku stazu, svaki teren ovde. Šta da vam kažem, naši tereni su prelepi”, naglašava Goran Tadić, iz Valjeva.

Ima meštana valjevskih planinskih sela, koji ne razumeju ovaj sport i način da se otkrivaju ne tako pristupačne prirodne lepote. Zbog toga neko poskida markere na stazama, što je dodatni izazov za avanturiste na motociklima i kavdovima.

(RTS)