Kako se greju Prokupčani: ogrev – ponuda i cene

Grejanje više od polovine prokupačkih domaćinstava je na drva, ugalj i pelet. Čekajući dugo najavljivani gasovod u gradu bez toplana i daljinskih sistema grejanja u stambenim zgradama uglavnom se koriste termoakumulacione peći:

„Grejem se na struju. Za utrošak ne bi znala koliki je, različit. Veliki su troškovi, ali ja tu ništa ne mogu.“

„Trenutno se grejem na drva, imam svoja drva tako da desetak kubika sigurno se potroši i to je muka treba da se spremi, da se obezbedi, da se dotera ima i tu posla.“

„Parno grejanje, ali na drva, potrošimo 24 kubika svake godine, skupo je grejanje“, ističu anketirani.

Cene ogreva su nešto niže nego prošle godine, a na stovarištima u Toplici beleži se blagi porast tražnje za svim vrstama energenata.

„Cena peleta kreće se 34 hiljade dinara po toni, cene uglja kreću se u opsegu od 20 do 24 hiljade dinara, ogrevno drvo – u zavisnosti u kakvoj formi se uzima je – od 9 hiljada do 9850 dinara, dok je tona briketa negde od 28 do 30 hiljada“, navodi Saša Krivokapić, vlasnik stovarišta iz Prokuplja.

Na tržištu ima dovoljno svih energenata pa se na isporuku ne čeka, a snabdevači imaju i prodaju na tri do šest mesečnih rata putem administrativne zabrane kao i popuste za penzionere.

„Popusti za penzionere sa penzionerskim karticama kreću se u opsegu od tri do deset posto u zavisnosti od dobra koje se nabavlja“, kaže Saša Krivokapić, vlasnik stovarišta iz Prokuplja.

Najtraženiji energent u Prokuplju su drva, van stovarišta cena im je 7 hiljada, a za sečenje i cepanje potrošači ove jeseni plaćaju 800 dinara po kubiku.

(RTS)


Ostavite komentar