Kako se čuva maternji jezik

U tradicionalnim nošnjama Srba i Bošnjaka, učenici su predstavili svoju, ali upotpunili znanje o kulturi i običajima svojih sunarodnika u ovoj multietničkoj sredini.

“Mi smo ovaj program, posvetili srpskom i bosanskom jeziku. U goste smo pozvali dva mlada pesnika i pisca i kroz njihove stihove prikazali koliko to ljudi pisanjem čuvaju i pokazuju svoju autentičnost i autentičnost svog naroda“, kaže Maida Demirović, nastavnica srpskog i bosanskog jezika u OŠ „Halifa bin Zaid Al Nahjan“ u Novom Pazaru.

Međunarodni dan jezika obeležava se u svetu i kod nas od 1999. godine.

“Ja sam u nošnji naših predaka koje su nosile naše bake i prabake i jako mi je drago što sam ovde da predstavim svoju kulturu”, kaže jedna učenica.

“Ova nošnja se zove šalvare i to je deo bošnjačke narodne nošnje”, objašnjava devojčica.

Međunarodni dan jezika je prilika da se istaknu lepote dva jezika koja su zastupljena u nastavi.

“Decu učimo kako da se ponašaju, kako da sarađuju, gde su te sličnosti, gde su te razlike i da budemo ono što treba da budemo kao braća i sestre“, kaže Besim Adilović, direktor OŠ „Halifa bin Zaid Al Nahjan“ u Novom Pazaru.

Međunarodni dan maternjeg jezika obeležen je raznim kulturnim manifestacijama i u ostalim osnovnim i srednjim školama kao i brojnim institucija,ma u Novom Pazaru. Da podsetimo, nastava na bosanskom jeziku u Novom Pazaru počela je 2013. godine.

(RTS)


Ostavite komentar