Kako savremena kretanja u turizmu prate seoska domaćinstva u čačanskom i takovskom kraju

Odluku gde će provesti vikend ili odmor savremeni turisti najčešće donesu na osnovu ponude na internetu. Da pažnju gostiju privuku najlepše slike na društvenim mrežama, trude se domaćini, ali ipak žele da pravi utisak gosti steknu u njihovim domovima. Zato i stalno unapređuju ponudu.

‘’Važno je da se prate novi trendovi, da se osluškuju gosti koji dolaze, da se razmenjuju iskustva sa takođe kolegama domaćinima, vlasnicima smeštaja i neophodno je naravno i svakodnevna edukacija’’, kaže Miroslav Jovanović, vlasnik seoskog domaćinstva u Takovu kod Gornjeg Milanovca.

Blizina auto puta Miloš veliki u takovskom i čačanskom kraju doprinosi većem broju turista. Sve je bogatija ponuda za odmor na selu, od vikend kuća do novih objekata, upravo namenjenih boravku gostiju. U Sokolićima kod Čačka porodica Radivojević u potpunosti se posvetila turizmu. Tradicija u gostoprimstvu se podrazumeva.

‘’I šta je najvažnije u seoskom domaćinstvu pa najvažnije da budeš dobar domaćin tim gostima koji dođu. – Da otvoriš srce? – Jeste, otvoriš srce i oni dođu opet i onda postanemo prijatelji’, smatra Dragan Radivojević, vlasnik seoskog domaćinstva u Sokolićima kod Čačka.

Da oni koji tek počinju u tom poslu bolje predstave svoje kapacitete i posebnosti pomažu i specijalizovani sajtovi. Samo na selo rs u ponudi je preko 700 seoskih turističkih domaćinstava i 1.500 apartmana. Na povremenim skupovima okupe stare i nove vlasnike tih objekata.

‘’Domaćini najviše dođu, to je razmena iskustava, da se vide da se upoznaju i da ovaj se onako kažu gde je ko uspeo gde ko je možda pogrešio. Pa, to ovaj prenesu kolegama da kažu e, ja sam uzeo kredit pa nisam trebao bolje sam uzeo podsticajna sredstva i tako dalje puno je tema’’, navodi Vladimir Ivanović, sa sajta Selo.rs

“Važna oblast jeste posticajni fondovi koji mogu domaćinstva iskoristiti kojih je sad sve više i postoji dosta olakšica kako da do njih apliciraju i da iskoriste to za svoje poučavanje svog poslovanja”, kaže Miloš Gajić, organizator edukacije sajta selo.rs.

Da seoski turizam ima budućnost mnogi su već prepoznali i u tom poslu predstavljaju svoj kraj u najlepšem svetlu, a doprinose i njegovom razvoju uz povezivanje sa drugim delatnostima.

(RTS)


Ostavite komentar