Kako radi Gorska služba spasavanja na Suvoj planini

Studenti Danica i Stefan deo su šestočlanog tima Gorske službe koji je na Suvoj planini spasao planinara zarobljenog u steni u blizini vrha Trem. Planinar je bio bez potrebne opreme, ali je srećom imao dovoljno hrane i vode. Spasavanje je trajalo nekoliko sati, a planinar je bez povreda.

„Imali smo sreću da je bilo sunčano, jeste duvao vetar, ali je to bilo nama najbitnije, jer da je bila magla ili da je bila noć to bi dodatno otežalo traženje i spasavanje“, ističe Stefan Bojić, spasilac Gorske službe spasavanja.

„Ovo je jedan tip spasilačke akcije, koja je zahtevala i dozu tehničkog spasavanja. To su neke stvari za koje smo mi obučeni na kursu i prosto smo u svakom trenutku spremni za ovakav vid intervencije“, navodi Danica Mišić, spasilac Gorske službe spasavanja.

Oboje su u Gorskoj službi dve godine i iza sebe imaju nekoliko ovakvih akcija spasavanja. Danica studira matematiku, Stefan medicinu.

„Od malena su me privlačile neke ekstremnije aktivnosti, a u međuvremenu sam upisao medicinu, tako da sam spojio korisno i moju želju da pomognem ljudima“, kaže Stefan.

Danica Mišić dodaje: „Kada sam čula za Gorsku službu shvatila sam da je ovo nešto gde ću ja dobiti poentu i da na neki lep način uobličim aktivnosti kojima se bavim, to se i desilo ja sam srećna i zadovoljna u našoj službi“.

Spasioci podsećaju planinare i rekreativce da se dobro informišu o terenu na koji kreću. Bitno je da imaju adekvatnu odeću i obuću, dovoljno vode i možda najvažnije punu bateriju na mobilnom.

(RTS)


Ostavite komentar