Kako prodati viškove pšenice?

Kornel Kosoruš, poljoprivrednika iz sela Drljan kod Bečeja ima za prodaju 80 tona pšenice. Cena na tržištu mu još uvek ne odgovara, a pošto ne plaća skladištenje, može još da sačeka kupca.

„Nadamo se da ćemo još malo više dobiti do bar 20, 22 plus PDV. To ako bi to postigli, onda bi i dali“, objašnjava Kornel Kosoruš, poljoprivrednik iz Drljana.

U ukupnom prošlonedeljnom prometu na Produktnoj berzi u Novom Sadu pšenica je učestvovala sa 25 odsto. Pozitivno je da se beleži rast cene u odnosu na nedelju dana ranije.

„Ponder cena iznosila je 20,03 dinara za kilogram bez PDV-a, te je primetan cenovni rast ove poljoprivredne kulture u odnosu na sedam dana ranije, kada je ponder cena iznosila 19,20 dinara za kilogram bez PDV-a“, objašnjava Andrea Matijašević, Produktna berza Novi Sad.

Proizvodnja pšenice zaslužuje profesionalno vođenje smatraju u udruženja poljoprivrednika „Agroprofit“, jer je odavno prestala da bude socijalna kategorija. Do skora je 110.000 gazdinstava gajilo pšenicu na manje od 5 hektara, a sada je došlo do ukrupnjavanja poseda prosečno na oko 15 hektara i očigledno je da proizvođači od pšenice žele profit.

„Potrebno nam je u Privrednoj komori odgovarajuće telo, potrebno je da u ekonomskoj diplomatiji plasman pšenice bude briga naše države i jedino tako imamo šansu. Jer sada kada se gleda proizvodnja i jeftinoća proizvodnje u drugim zemljama mi imamo veoma skupu proizvodnju, male prinose“, kaže Čedomir Keco, Udruženje „Agroprofit“.

Da bi se rešili lagera koji po nekim procenama iznosi dva miliona tona, potrebno je mesečno da izvozimo 180.000 tona pšenice, a trenutno je to za četvrtinu manje.

(RTS)


Ostavite komentar