Kako pravovremeno pomoći osobama koje se nalaze u životnoj krizi

Trojica radnika gradske čistoće, žurili su na posao toga dana, kada su na ivici mosta uočili čoveka. Prišli su oprezno.

“Nemoj da radiš to. On se okrenuo na te reči. Bukvalno se obratio nama – opušteno momci, vi produžite dalje, ja sam rešio, pa sam rešio da to uradim. Onda je usledila i ta priča moja, da ga bukvalno molim da to ne uradi, da bilo šta kažem da ga urazumim i eto, uspelo je to”, kaže Danijel Nikolić, radnik JKP Čistoća Novi Sad.

Kada im je prišao, zagradili su ga telima i sačekali policiju i hitnu pomoć.

Na pitanje da li je reagovao još neko osim njih, Haljit Bezjak i Sabit Itaj – radnici JKP Čistoća Novi Sad, odgovaraju: “Nije niko reagovao, nije ni stao, jedino smo mi bili stali, ljudi su nas obilazili”.

Zato je neophodna obuka građanima da osobe u krizi prepoznaju i reaguju trenutno, što je upravo i jedna od javno-zdravstvenih mera u sprečavanju samoubistva.

“Ovo su urgentne situacije u kojima svaka osoba treba da zna da treba da pozove hitnu pomoć i da pokuša osobi da pomogne, da joj odvrati pažnju od onog impulsa, jer impuls ima ograničeno trajanje i stvara mogućnost da profesionalci reaguju na vreme i da pomognu ljudima koji se nalaze u krizi”, navodi dr Snežana Ukropina, Institut za javno zdravlje Vojovodine.

Jedna od mnogobrojnih preventivnih mera je i ograničenje sredstava za izvršenje suicida.

“Ograničenje dostupnosti vatrenog oružija, pesticida, sedativa, kao i obezbeđenje odnosno pristupa mostovima, visokim građevinama, na kojima bi trebalo da se nalaze obeležene table sa telefonima na koje mogu da se obrate osobe koje se nalaze u ovoj vrsti urgentne krize”, dodaje dr Snežana Ukropina.

Među profesionalcima, značajnu ulogu imaju policijski pregovarački tim, koji je za dvadeset godina postojanja, od suicida odvratio 273 osobe.

Prošle godine obrazovan je Nacionalni pregovarački tim i Regionalni pregovarački timovi, a policijski pregovarači su raspoređeni na celokupnoj teritoriji Republike Srbije, tako da svakog trenutka, u najkraćem vremenu, mogu da odgovore na svaku kriznu situaciju, navode u MUP-u.

Osobe u krizi mogu potražiti pomoć pozivom Nacionalne linije za prevenciju samoubistava ili Centra za emotivnu podršku osobama u Krizi „Srce“.

(RTS)