Kako planine Jastrebac i Kopaonik povezuju dva okruga

Ako krenemo na istok u svoje okrilje primiće nas najšumovitija planina na Balkanu. Oaza mira, čistog vazduha do čijih vrhova, jezera i toplih mineralnih izvora vode staze zdravlja.

„Ovde smo na Beloj steni, na nadmorskoj visini od 1.256 metara. Do Bele stene smo došli od planinarskog doma „Žarko Žarić“ jednom od staza zdravlja koja vodi dovde“, navodi Nedeljko Pešterac, planinar.

„Jedna od staza koja spaja Toplički i Rasinskičko jezero, to je jedno od 3 jezera koja se nalaze na Jastrepcu i koje služi za vodosnabdevanje građana Blaca“, kaže Ljubiša Zdravković, predsednik PSK Jastrebac.

Na Jastrepcu je uređeno 300 km planinarskih staza, koje spajaju Pomoravlje sa Toplicom. Velikim grebenom od Đulice do Bele stene prolazi i čuveni evropski pešački put E7.

„Prevoj Grebac povezuje Mali i Veliki Jastrebac. U doba Nemanjića i vladavine turaka na ovim prostorima lokalno stanovništvo je upravo ovim putnim pravcem, a preko Prokupačke kose prelazilo iz turskog u staru Srbiju kako su oni tada govorili, a mi bi danas rekli iz Toplice u Rasinski okrug. Ovo je bio važan putni pravac za razvoj stočarstva, poljoprivrede i posebno trgovine“, ističe Evica Jeremić, planinarka iz Kruševca.

U blagodetima toplih jastrebačkih izvora uživale su mnoge krunisane glave, koje nisu zaobilazile ni susedni Kopaonik. Odavde je, legenda kaže, iz Jankove klisure, idući ka zapadu do vrhova planine sunca došao i car Dušan sa svojom svitom, avgusta 1336., obilazeći svoje rudnike.

Vladaru začuđenom ponuđenim đakonijama objasnili su da se zbog duge zime topličke ovce kasno jagnje, a trešnja pozno zri. Zbog sunca u Župi grožđe porani, a vino je hladno jer se vrhovi često zabele i pred kraj leta. Neprocenjivo prirodno blago najvećeg planinskog masiva u Srbiji čuva se u srcu Nacionalnog parka.

„Ono što povezuje Toplicu sa nacionalnim parkom Kopaonik to su pre svega rečna bogatstva. Veći deo našeg rečnog bogatstva, odnosno potoka i reka svojim rečnim tokovima se uliva u toplički sliv tako da je to neka konekcija Nacionalnog parka i Toplice pre svega čista voda”, objašnjava Predrag Šumarac, iz NP Kopaonik.

Priroda i klima pogodovali su i razvoju turizma, tako da Kopaonik danas ima dva centra: Suvo rudište, na samom vrhu, i Brzeće nešto niže, ka Brusu i Toplici.

Zlatko Milenković, direktor TR Kopaonik navodi: „Pre 3-4 godine osnovana je Turistička regija Kopaonik koja je objedinila turističku ponudu Kuršumlije, Brusa, Raške, Vrnjačke Banje, Aleksandrovca i opštine Blace. Prednost je zato što je objedinjen i zimski i letnji turizam, i sada u celoj regiji turizam traje svih 12 meseci.“

Turizam je samo jedna jedna od neraskidivih niti koje spajaju Kopaonik i Jastrebac, planine čiji se obronci dodiruju u Jankovoj klisuri, koje se po mnogo čemu razlikuju, ali i dopunjuju baš kao i ljudi koji žive kraj Toplice i Rasine.

(RTS)


Ostavite komentar