Kako na voće u Jablaničkom okrugu utiču sneg i mraz

Do pre desetak godina svako od 240 domaćinstava u Radonjici kod Leskovca gajilo je višnje. Danas su u selu samo tri proizvođača. Uprkos velikim ulaganjima, niskoj ceni i strepnji od nevremena Dragan Đokić ne odustaje od višanja. Zimi svakodnevno obilazi zasad.

„Nema nikakav problem. Samo očekujem za možda 2,3 dana još vreme da se ukaže, pa rezidba. Penzionerski, polako pa sigurno, nikad ne žuriti jer tačno možete da dobijete na kvalitetu”, kaže Dragan Đokić, voćar iz Radonjice.

Kruška je, kažu isplativija. Zaštitni je znak porečkog kraja. 750 stabala kruške „Viljamove“ i „Santa Marije“ je na imanju Stamenkovića. Posvećeni su prozvodnji krušaka 35 godina. Kada je godina rodna uberu 20 tona.

Rade Stamenković, voćar iz Radonjice kaže da sam radi: “Nikad rezač kod mene nije ušao, u moj voćnjak. I to mnogo znači. Rezidba odnese sigurno za taj hektar negde oko 500 evra.“

Veći proizvođači završavaju rezidbu, manji tek počinju. Hladno vreme bez velikih dnevnih temperaturnih oscilacija idealno je za sve voćarske kulture.

„Minus 10 ništa ne može da napravi štete da kažem u ovom mirovanju na sve voćarske kulture. Nemamo nikakva oštećenja za sada. Dobro su došle ove padavine. Povećavamo tu zemljišnu vlagu. To nam je veoma bitno u tim nekim kritičnim periodima kad krene vegetacija da imamo tu duboku rezervu u zemljištu“, ističe mr Aleksandar Mitić, savetodavac PSSS Leskovac.

Sa promenom klime voćari u porečkom kraju polako menjaju i parcele. Umesto u brdima novi zasadi niču u ravnici. Dobro zimuju, samo da ih ne ošteti, kažu, mraz u aprilu.

(RTS)


Ostavite komentar