Kako je nastao film o mladom naučniku koji je izgubio život u Vinči 1958. godine

Premda Čačanin po rođenju, Života Vranić ostavio je neizbrisiv trag u Užicu, gde je završio gimnaziju kao jedan od najboljih đaka u njenoj istoriji. Kasnije je i najbolji student PMF-a, kome je kao takvom pružena šansa da eskperiment za svoj diplomski, 1958. godine radi na nuklearnom reaktoru, tek puštenom u rad, u Vinči. Eksperiment koji se radio bez ikakvog sistema zaštite.

„Tek odjedanput svi su brojači bili zagušeni, znači skale koje treba da pokažu kolika je radioaktivnost, visinu radioaktivnog zračenja, odjedanput se to pretvorilo u neke milione, u brojeve koji više nisu bili čitljivi…ima jedno dugmence tamo na komadnom stolu se pritiska i Života je pritrčao i to je pritisnuo…“, priča Radojko Maksić, u insertu iz dokumentarnog filma RTS „Formula plemenitosti“.

Njih šestoro je ozračeno smrtonosnim dozama i dvadesetčetvorogodišnji Života Vranić umire.

„On je prva žrtva radioaktivnog zračenja u svetu posle 2. svetskog rata… lečeni su u Parizu i Životi je pokušana da bude presađena koštana srž što nije uspelo. Njegovom najboljem prijatelju je presađena, uspela je i Radojko Maksić je prvi pacijent u istoriji medicine kome je presađena košta srž uspešno, navodi Jelena Božović, autorka filma „Formula plemenitosti“.

Da bi sačuvalo sećanje na Životu Vranića, nastradalom u događaju o kome nije smelo da se priča, preživele kolege su osnovale u užičkoj gimnaziji Fond „Života Vranić“.

„Ta diploma je na neki način svedočanstvo jednog divnog prijateljstva, plemenitosti, želje da se istina sačuva od zaborava, da se pamti, a istovremeno predstavlja jednu da kažem podršku našim učenicima, jedan podsticaj da oni nastave sa svojim stručnim usavršavanjem“, ističe Snežana Jevđović, profesor fizike u Užičkoj gimnaziji.

Fond u sećanje na Životu Vranića obnovljen je, pre 12 godina, zahvaljujući dokumentarnom filmu RTS, čiji autori veruju da će uz pomoć donatora, ovom nagradom nastaviti da podstiču talentovane gimnazijalce fizičare na naučna istraživanja.

(RTS)