Kako je laborant Nikola Iskić iz Šapca emocije pretvorio u pesme i romane

Određivanje krvne grupe, interreakcije, skrining i identifikacija antitela u toku radnog vremena u bolničkoj banci krvi, a između smena – poezija i proza. Nikola Iskić je od majke koja je bila jedan od najuspešnijih promotera akcije „Produći život“ naučio da je osim medicinske nege svakom pacijentu neophodna i lepa reč. Misli i osećanja koja ponekad ne može da izgovori, pretvorio je u pesme i romane.

“Ja sam zaista imao veliku sreću da je moja pokojna majka Spasenija Iskić na mene prenela veliku ljubav i posvećenost ka našoj zajedničkoj profesiji, ali ne samo ljubav ka profesiji već uopšte ljubav ka čoveku. Mnogo toga nije moglo da se izusti, da se kaže, tako da sam ja nakon smena često dolazio kući sa pregrš emocija koje su se eto, slile na papir”, navodi Nikola Iskić, medicinski tehničar i pesnik.

Kada svoja osećanja prenosite sa emocijom, onda nije teško doći do srca svakog ko vas sluša“, često je govorila Spasenija Iskić, Nikolina majka. Posle moždanog udara uz saglasnost porodice i sama je postala donor jetre i rožnjača. Bol i tugu, veru i nadu, njen sin pretvorio je u 2 zbirke pesama i 2 romana. Najveći deo sebe, kako kaže, ostavio je u knjizi „Rosna jutra“.

“Jedna ljubavna drama dvoje ljudi koji su se upoznali još u ranom detinjstvu i koje je život naučio da je život borilište, a ne igralište, to glavni junak i spominje, tako da patnje, stradanja, jesu sastavni deo njihovih života, ali i nakon i patnji i stradanja, naravno da ima i ono što se zove i sreća, radost, zapravo plodovi kada se sve poteškoće prevaziđu”, dodaje Nikola Iskić.

Nikola Iskić je roman “Rosna jutra” predstavio na Sajmu knjiga u Beogradu. Po priči o dvoje mladih čije su se duše prepoznale i dotakle u detinjstvu i poželele da se nikada ne razdvoje, volonteri Kancelarije za mlade pripremaju i pozorišnu predstavu.

(RTS)