Kako je Irenea iz Francuske Gvineje pokrenula Igrište

Zorana je upoznala u Parizu, a na obronke Kukavice, u selo Igrište došla je pre deset godina. Irenea Togakaputa Gambier Mitrović rođena je u Francuskoj Gvineji. Po zanimanju patolog, penzionerske dane posvetila je radu, u plasteniku i u voćnjaku, a gaji i živinu.

“I kokoške i sve i živina ima šljive, višnje, trešnje i grožđe“, kaže Irenea.

Prilagođavnje nije bilo lako. Irenea ima i kinesko poreklo, a trudi se da objedini običaje Francuske Gvineje, Tahitija i Srbije. Ima dve ćerke i sina Paka Mariana koji je deo francuskog kontigenta KFOR-a.

“Ovo je tradicionalno, ti treba još da dolaziš kod mene, da se zove dobro došli i dobro došli drugi put. Ja voli gra, pasulj se zove, pita, roštilj, pljeskavica, batak i salata šopska salata”, ističe Irenea

Irenea organizuje akcije kako bi se selo uredilo. Urađena je ulična rasveta, a sada je Irenče, kako je zovu meštani Igrišta, okupirana izgradnjom puta kroz selo koji su meštani delom sami finansirali. I to nije sve.

Kažu, izvanredna je, pobratimka je, navikli su se na nju, dobra je za selo. A Irenče, kako je zovu planira i vrtić u Igrištu.

Srbija je njena druga kuća. Irenea je često u Leskovcu i Novom Sadu, ali Igrište joj je priraslo za srce. Želja joj je da selo koje ima najviše dece u celom Porečju postane turistička desetinacija za goste iz Francuske Gvinije, Tahitija, Kine. Uz Irenče snovi lako postaju java.

 

 

(RTS)


Ostavite komentar