Kako iskoristiti biootpad i napraviti sapun od paprike

Po tradicionalnoj recepturi od voća i plodova sa njive porodica Miletić u Gazdaru kod Medveđe sprema zimnicu. 13 proizvoda u 5.000 tegli. Koliko se ajvara proizvede, kaže, Jelena toliko je i otpada od paprike. Od nedavno ga ne baca već koristi za proizvodnju kozmetike i sapuna.

“U svom radu imam jedan mrtav period kad ja nemam posla i onda sam htela samo da nađem nešto šta je meni interesantno, približno, zanimljivo, da to možemo da radimo”, kaže Jelena Miletić, preduzeće „Zavičaj u tegli“ u Gazdaru.

Sušenjem semene lože paprike povećava se koncentracija kapsacitina koji je blagotvoran za kožu. Do pakovanja sapuna mora da prođe 28 dana. Krenule su sa puno entuzijazma Jelena i još 5 žena uz dragocenu pomoć stručnjaka Instituta za opštu i fizičku hemiju.

“Dobro nam dođe da uz to druženje i uradimo nešto lepo i korisno i dođemo do nekog prihoda”, navodi Dragana Stojković, iz Gazdara, a Teodora Milovanović, iz istog mesta dodaje: „Kreativna je ideja, mislim da svako može ovde da stekne praktični rad a da kod kuće može da radi dodatno za sebe.”

Ženama u medveđanskim selima oslonac je i Udruženje „Bio idea“ koje širi mrežu socijalnog preduzetništva. Od organizovanja radionica do zajedničkog nastupa na tržištu.

“Iako se udružimo preko socijalnog preduzetništva, razumevanja, solidarnosti uz očuvanje životne sredine onda smo na pravom putu da doprinesemo i sebi i zajednici”, kaže Sanida Klarić, Udruženje „Bio Idea za održivi razvoj“.

Nagrađeni, inovativni projekat podržali su Ministarstvo za zaštitu životne sredine i Evropska unija.

“Mi kao UNDP-i sprovodimo projekat „EU zelenu agendu u Srbiji“ koji kroz različite pozive u formi izazova podržavamo inovacije u zelenoj tranziciji srpske privrede”, kaže Ana Mitić Radulović, kordinatorka projekata UNDP.

Bio-otpad čini više od 40 odsto komunalnog otpada. Ovo je jedan od načina kako može da se iskoristi za nove proizvode. 3.000 sapuna mesečno je plan koji su zacrtali u radionici u Gazdaru.

(RTS)