Kako Dimitrovgrad čuva uspomenu na sugrađanina – reditelja Zlatana Dudova

 

U Strošenoj češmi, starom Dimitrovgradskom naselju, rodne kuće Zlatana Dudova više nema, ali rođaci još uvek čuvaju uspomenu na poznatog reditelja.

„Nas obavezuje da budemo ljudi poput njega s obzirom da je bio vrlo privržen socijalnoj noti i brinuo je za čovečanstvo i za ljude i to je svojim filmovima i dokazao“, kaže Aleksandar Georgijev, unuk Zlatana Dudova.

Zlatan Dudov je 1922. godine emigrirao u Berlin, a 10 godina kasnije režira film „Gladni stomaci“, koji po oceni kritike spada među 100 najboljih ostvarenja svetske kinematografije. Radi sa Fricom Langom i Bertoldom Brehtom. Pošto odbija ponudu da režira za naciste, beži u Pariz sa zabranjenim filmom „Mehurići od sapunice“.

„On je predstavnik jedne retke grupe stvaralaca koji pronalaze načine da ovaj svet učine boljim. U današnje vreme, njegove socijalne ideje možda deluju naivno, ali su bile adekvatne vremenu u kome je stvarao. Njegovo delo meri se sa vrhunskim dostignućima sovjetske kinematografije i oslanja na Brehtovu tradiciju u literaturi i teatru“, ističe dr Aleksandar Donev, autor knjige o Dudovu.

Dudov se u Berlin vratio posle rata, pokrenuo filmsku industriju Istočne Nemačke i posvetio se radu sa studentima.

„Mi dovoljno možda i ne znamo ko je zapravo bio Zlatan Dudov i koliko je veliki njegov značaj i doprinos za svetsku kinematografiju. Možda je ovo i dobar trenutak da naše sugrađane i potomke Dudova upoznamo sa nekim detaljima iz njegovog života“, navodi Albena Mileva, direktorka biblioteke „Detko Petrov“.

Narodna biblioteka iz Dimitovgrada priprema zbornik radova o životu i delu Zlatana Dudova, koji će biti predstavljen 12. jula, na 60-ogodišnjicu rediteljeve tragične smrti.

(RTS)