Kako da se smanji broj pušača

Zavod za javno zdravlje iz Pančeva, u saradnji sa Crvenim krstom, svake godine organizuje edukativne radionice o štetnosti duvana na kojima učestvuju deca iz osnovnih i srednjih škola. Cilj je da se uz pomoć prosvetnih radnika utiče na smanjenje broja novih zavisnika od duvanskog dima. Statistički podaci pokazuju da svaki deseti učenik petog i sedmog razreda Osnovne škole i prvog razreda srednje škole puši.

“Meni nikad nisu nudili, pokušali su da me nagovore, ali nikad nisam uzela cigaretu, jednostvano to ne volim. Mislim da je beskorisno i da uopšte nije važno to da se radi da bi pokazao da si kul osoba”, smatra Janja Nikolić, učenica srednje škole „Paja Mraganović“ iz Pančeva.

“Ako vi nešto ne želite vi možete da ostanete u tom društvu i da ne radte što radi ostatak društva. Mislim da nije teško odupreti se nečemu što vam se ne dopada i mislim da je to do ličnosti”, navodi Jovana Kljajić, učenica srednje škole „Paja Mraganović“ iz Pančeva.

“Edukacija počinje u kući i vrlo je važna. Moramo svojim primerom kao roditelji da pokažemo deci odmalena da je pušenje štetno i da im damo primer”, navodu dr Dragana Antonijević-Đorđević iz pančevačkog Zavoda za javno zdravlje.

U Srbiji prema podacima iz 2019, godine svakodnevno puši 26,5 odsto stanovništva, a poslednjih godina primetan je povećan broj korisnika elektronskih cigareta i nargile koje takođe štetno utiču na zdravlje.

“To je veliki problem za nas lekare, jer to je bolest koja ima svoju šifru, to je bolest zavisnosti i jako je teško boriti se sa takvim problemom. Deca počinju da puše već u petom, šestom razredu, jako rano se počinje i zato sa preventivom treba početi bukvalno od obdaništa i dete treba obavestiti o štetnosti pušenja”, objašnjava dr Nada Petkovski iz Opšte bolnice u Pančevu.

Niški Dom zdravlja ima Savetovalište za odvikavanje od pušenja u kojem se organizuju besplatne radionice kroz program „Prekini sada! 7 koraka do slobode“.

Alarmntan je podatak da pored aktivnih pušača u svetu godišnje umre i milion nepušača zbog česte izloženosti duvanskom dimu i zato je neohodno pooštriti mere kontrole duvana i sprovođenje zakona o zabrani pušenja u svim zatvorenim javnim prostorima.

(RTS)


Ostavite komentar