Kako bezbedno proslaviti mature

U prostorijama policijske uprave u Jagodini tokom „Otvorenih vrata“ razgovor maturanata OŠ „Boško Đuričić“ i pripadnika policije. Za proslavu mature su već spremni.

“Iskrena da budem ja sam jedva čekala, mi smo od prvog razreda svi zajedno tako da mi je malo žao što se rastajemo, a opet to je jedno novo poglavlje u životu tako da je to mnogo dobro”, smatra Elena Milojević, maturantkinja.

Novo poglavlje u životu i mnogobrojni izazovi. Sa pripadnicima policije i volonterima Crvenog krsta mali maturanti razgovarali su i koliko je opasno u njihovom uzrastu konzumirati alkohol koji ne retko bude okidač za mnoge neželjene situacije, ali i kako pomoći osobi koja je izgubila svest.

“Svaki drugi dečak svakog drugog vikenda konzumira alkohol”, kaže Mihajlo Andrejić, maturant. Na pitanje koliko je to opasno posebno kada se nađete na nekoj proslavi, odgovara: “Pa, može biti opasno, a može biti i u nekim granicama normale”.

“Mislim da bi sva deca trebala da čuju ovo predavanje jer postoje svakakva deca i mogu svašta da urade što nije baš dobro i mislim da je ovo predavanje baš zbog toga značajno”, navodi Veljko Milošević, maturant.

Da proslava mature svima ostane u lepoj uspomeni ne brinu samo roditelji već i nastavnici i profesori.

“Ovo predavanje, preventivna akcija matura je zaista jedna dobra stvar i to kažem iz iskustva jer sam prošle godine bila odeljenski starešina osmog razreda i slušali smo sve ovo ovde i mogu da kažem da je zaista pomoglo deci da shvate šta sve treba da rade”, ističe Marija Aleksić, nastavnica istorije.

Projekat „Matura“ pripadnici policije organizovali su i ranijih godina, prevencija je kažu dala dobre rezultate, pa nisu imali povređene u saobraćaju zbog alkoholisanosti ili remećenje javnog reda i mira tokom maturskih proslava.

Dejan Jovanović, oficir za prevenciju i rad u zajednici u PU Jagodina napominje da će policija u dane završetka školske godine kao i u dane proslava maturskih svečanosti pojačano vršiti kontrolu saobraćaja i kontrolu remećenja javnog reda i mira, kako u blizini školskih dvorišta, tako i na trgovima, ulicama i u blizini objekata gde će biti organizovana maturska proslava.

Policija, roditelji, nastavnici i deca svi će tokom maja i juna želeti da zvuci sirene ne budu muzika koja će prekinuti maturska slavlja.

(RTS)