Jagodinski volonteri Crvenog krsta uručili pomoć seoskim domaćinstvima

Dušan Janković volonter je u Crvenom krstu već osam godina. Završio je visoku medicinsku školu, instruktor je za prvu pomoć i član jedne od terenskih ekipa. Tokom obilaska ugroženih domaćinstava budući medicinar često je bio u prilici da koristi svoje znanje i spasava živote.

„Motiviše me pre svega ta humanost da mi pomažemo ljudima i ta naša zajednica koju mi činimo kao jedna porodicu crvenog krsta“, kaže Dušan Janković, volonter.

Jagodinski volonteri obišli su prethodnih dana 48 sela na teritoriji grada Jagodine. Uručuju humanitarne pakete hrane i kućne hemije za najugroženije porodice sa evidencije Centra za socijalni rad.

„Pohađam četvrtu godinu elektrotehničar računara u „Nikoli Tesli“. Kada dobijem slobodnog vremena volontiram pored škole, pored obaveza, nađem vremena i za to“ navodi Aleksa Milić, volonter.

Kako ističu trenutno su zbog niskih temperatura najugroženija staračka domaćinstva i teško pokretne osobe. Kada su u prilici unesu drva, založe vatru, mada je nekad i razgovor dovoljna pomoć i podrška.

Dragica Milosavljević, iz Glogovca kod Jagodine kaže da živi sama.

Dodaje: „Ćerka u gradu radi, sin na mirazu…”

Među volonterima Crvenog krsta najviše je jagodinskih srednjoškolaca i studenata, mada često nastave da se bave humanitarnim radom i po završetku školovanja.

„Naša ekipa je svakodnevno na terenu, trenutno delimo pakete koje smo dobili od Crvenog krsta Srbije i Vlade republike Srbije, takođe obilazimo stara samačka lica koja nemaju nikoga u svojim porodicama da ih obilazi, tako da radimo i sa njima“ ističe Stefan Malenović, sekretar Crvenog krsta u Jagodini.

Tokom prošle godine volonteri jagodinskog crvenog krsta ubeležili su u akcijama čak 10 hiljada radnih sati i pokazali da su važan deo lokalne zajednice.

 

(RTS)


Ostavite komentar