Iz Sombora krenuo Karavan bezbednosti u saobraćaju

Nadležne službe pokazale su koordinaciju rada prilikom saobraćajne nezgode koja je simulirana na Trgu Svetog Trojstva u Somboru. Podaci o poginulima i povređenima na domaćim drumovima i dalje su zabrinjavajući.

„Podaci govore da oko 500 ljudi nastrada tokom godine, a 20 hiljada je povređeno. To su vam stalni gubici“, navodi Ivica Dačić, potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova. Dodaje da bi bilo dobro kada bi preventivnim akcijama uspeli da smanjimo taj broj saobraćajnih nesreća. „Zato je i važno da bude što više dece ovde, gde su deca tu su i roditelji“, rekao je Dačić.

Simulator prevrtanja vozila pokazao je važnost vezivanja pojasa, a pijane naočare koliko alkohol ugrožava bezbednu vožnju.

„Radimo na tome da uspostavimo sistemske mere i aktivnosti kako bi naša deca, sutra, izrasla, na prvom mestu – u bezbedne generacije“, istakao je Branko Stamatović, v.d. direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Srbije.

Deca iz vrtića i učenici somborskih osnovnih škola imali su priliku da se kroz radionice i poligone upoznaju sa saobraćajnim propisima i nadležnim službama spasavanja.

Antonio Ratković, gradonačelnik Sombora smatra: „Ono što je najbitnije da ćemo svi mi zajedno danas kada prođemo i kroz poligon i ove prelepe štandove, mnogo toga naučiti, kako bismo svi bili bezbedniji u saobraćaju“.

„AMSS duže od 50 godina organizuje takmičenje u poznavanju saobraćajnih propisa „Šta znaš o saobraćaju“. Poslednje dve godine naši mališani, naši osnovci, su prvaci Evrope“, naglašava Milan Nikolić, generalni sekretar Auto-moto saveza Srbije.

U prvoj fazi, „Karavan bezbednosti saobraćaja“ stiže i do Kruševca, Valjeva, Novog Pazara i Pirota.

(RTS)