„Istorijska soba“, sećanje na žitelje Mačavnskog Prnjavora stradale u Prvom svetskom ratu

Karađorđeva zvezda sa mačevima posle 80 godina ponovo je u Prnjavoru. Orden je nestao u Drugom svetskom ratu, a na osnovu originala i neophodnih procedura i odobrenja, urađena je njegova kopija.

“Neko je ukrao, pa je naš član podružnice mlad jedan čovek, Dejan Vasić, potrudio se, sakupio sredstva, i orden, kakav je poklonio pre 90 godina kralj Aleksandar, napravljena je zamena, tako da ga imamo ovde”, kaže Dara Rajičić, predsednica Podružnice za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije do 1918 godine.

Inicijativa je pokrenula selo. Ispod prašine i zaborava, izvučeni su i mnogi predmeti.

Željko Veselinović navodi da su se meštani Prnjavora rado odazvali: “Davali su vrlo retke, a vredne eksponate, od svojih đedova, prađedova, predaka. Ovde, u istorijskoj sobi se nalaze eksponati čaura, od pešadijskog naoružanja, od haubica, takođe ordena, albanskih spomenica, čuturica, dvogleda, sve ono što je koristilo vojsci. Ovo je istorija u malom Prnjavora koji je stradao od austrougara, 1300 žrtava”.

Odmah po ulasku u Prnjavor, u avgustu 1914. godine, austrougarska vojska počela je da ubija meštane. Najmladja žrtva bila je beba, a najstarija 91 – godišnja baka.

“Prnjavor je drugačiji po tome što je najviše stradao u Prvom svetskom ratu, na samom početku, i to baš zbog toga što je stradalo civilno stanovništvo, van zone vojnih dejstava i to na vrlo svirep način. Ono što je najlepše, to je da su svi stanovnici Mačvanskog Prnjavora učestvovali u stvaranju istorijske sobe i davali su ono njihovo najmilije, lične predmete svojih predaka koji su učestvovali u balkanskim i Prvom svetskom ratu kako bi činili deo sećanja”, ističe Dragana Jurišić, predsednica Društva za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije do 1918. godine.

Prve fotografije i izveštaje o zločinu u mačvanskom selu, u svet je poslao dr Arčibald Rajs. U znak zahvalnosti, profesor Univerziteta u Lozani, proglašen je za počasnog građanina Prnjavora.

 

(RTS)


Ostavite komentar