Industrijski viškovi kao inspiracija i sirovina za umetnička dela Pančevca Miroljuba Kršanina

Da bi pokazao da nisu svi isti u industrijskoj proizvodnji i da ne snose svi istu odgovornost za zagađenje životne sredine, Miroljub Kršanin je odlučio da industrijske viškove iz svoje fabrike ne baca, već da ih upotrebi za stvaranje umetničkih dela koja nose i posebne poruke.

“Osetio sam želju i unutrašnji poriv da pokušam da nađem kompromis kako da se industrijski viškovi prerade u objekte kreativne umetnosti”, navodi Miroljub Kršanin, mašinski inženjer i umetnik.

“Postoje segmenti i detalji skulptura koji su izuzetnog potencijala. Može se naravno postaviti pitanje kakva je celina, ali napominjem da postoje i likovni elementi koji su vrlo pismeni”, kaže Nikola Rikanović, akademski likovni umetnik.

Zahvaljujući svom instinktu Kršanin uspeva u velikoj gomili odbačenih aluminijumskih opiljaka i raznih delova metala da prepozna umetničku kreaciju i neki novi oblik kojem nije mesto na otpadu već u galeriji.

“Na gomili nekog industrijskog otpada vidite neku formu koja vas pozove. Tu vidite šta bi ste uz mašinsku obradu, sečenje, presovanje i varenje moglo da se prevede u neku prepoznatljivu formu koja ima svoj smisao, poruku i priču”, ističe Miroljub Kršanin, mašinski inženjer i umetnik.

Miroljub Kršanin do sad je imao već nekoliko samostalnih i grupnih izložba u našoj zemlji, ali i u inostanstvu i veliku pažnju posetilaca podjednako privlače njegove neobične skulpture, ali i slike koje su rađene u različitim tehnikama.

(RTS)