Hladno oružje od praistorije do 20. veka u pančevačkom Narodnom muzeju

Sukobi među ljudima oduvek postoje, pa tako i oružje, a najstarije je hladno, za blisku borbu, gde spadaju koplja, noževi, mačevi, sablje i slično. Zbirka od 60 predmeta prikazana je u pančevačkom Narodnom muzeju. Prilikom arheoloških istraživanja pronađena su tri bodeža, a tu je i više slučajnih nalaza.

„Izložen je jedan kremeni nož, napravljen od većeg jezgra opsidijana, taj nož pripada najstarijim kulturama eneolita. Nešto mlađa je jedna bakarna sekira“, navodi Jelena Đorđević, kustos arheolog.

U istorijskoj zbirci izdvaja se nekoliko interesantnih primeraka, a jedan od njih je takozvani „srpski“ mač, koji je bio najznačajnije oružje srpskog srednjovekovnog ratnika. Pažnju posetilaca privukao je i dželatski mač, korišćen samo prilikom pogubljenja.

Srđan Božović, kustos istoričar ističe: „Ima jedan zanimljiv tekst. Dželat je na njemu urezao jednu vrstu pokajnice, gde kaže da on samo radi svoj posao i moli za oprost svoju žrtvu“.

Tu su i mačete, koje su se koristile za krčenje prostora, sablja oficira Kraljevine Jugoslavije, bojna kosa i sekira iz 19. veka.

Srđan Božović odgovara zašto su interesantni: “Zato što su korišćeni tokom revolucije 1848. godine i nađeni su upravo u Pančevu. Malo ljudi zna da je Pančevo tada bilo centar zbivanja, tokom revolucije.“

Hladno oružje je preovladavalo u borbama sve do pojave baruta, pa i tada su pravljeni bajoneti na puškama koje su se sporo punile. Tek u 19. veku vatreno oružje će postati dominantno.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike