Hiljadu obroka dnevno za grad i sela

U Pančevu postoje tri kluba gde se dele obroci u okviru Narodne kuhinje i tu svakog dana dolazi oko 400 ljudi. To su primaoci socijalne pomoći, penzioneri sa malim primanjima, osobe koje nisu u stanju sami da spreme ili obezbede obrok. Ovde dobijaju kuvanu hranu pet dana u nedelji i paket za vikend.

”Neki put je bolje, neki put lošije, u suštini dobro je”, kaže jedan korisnik. ” Imam penziju 25 hiljada, nije dovoljno, pola meseca imam za život, pola nemam”. “Ja sam mnogo zadovoljan za ovu hranu i ovaj hleb što dobijam. Hrana je dobra, uredna, čista, ljudi ovde nas cene I poštuju.” ocenjuju korisnici narodne kuhinje.

Narodnu kuhinju finansiraju zajedno država I lokalna samouprava. Država obezbeđuje novac za deset osnovnih namirnica, a sve ostalo I troškove distribucije plaća lokalna samouprava. Korisnicima pre svega znači što je to topli obrok.

“Znači sugurnost da će svakoga dana, u isto vreme dobiti topli obrok, normativno propisan, po standardima koji postoje,” objašnjava Milica Todorović, sekretarka Crvenog krsta Pančevo.
Novina je da se od 1. septembra topli obrok daje I u svim selima na teritoriji Grada Pančeva, gde su do sad dobijali samo mesečne pakete. A Crveni krst pomaže da ga dobiju svi kojima je to potrebno, iako nisu u registraciji Centra za socijalni rad.

“Kad se neko pojavi I kada kaže da ima tu vrstu problema tu je Crveni krst da može trenutno da uključi ljude, jer nekada je ta mala, ali trenutna pomoć najdragocenija, dok se neko ne snađe, dok ne reši svoj problem”, dodaje sekretarka Todorović.

Iz Crvenog krsta Pančevo apeluju na privrednike I sve koji su u mogućnosti da pomognu finansijski rad Narodne kuhinje, kako bi se obogatili obroci I poboljšala usluga.

(RTS)


Ostavite komentar