Hidroelektrana „Sićevo“ proglašena za spomenik kulture

Kada uđete u hidroelektranu „Sićevo“, imate osećaj da ste se vratili stotinak godina u prošlost. Na to vas podsećaju zgrada, mašine, brana. Objekat je izgrađen 1931. godine.

„Ova hidroelektrana je izgrađena na račun koncesije, koja je stigla u Niš za ratnu odštetu posle Prvog svetskog rata. Iz Austrougarske je 1921. iz firme Simens Šukert poslat jedan inženjer“, kaže inženjer za eksploataciju MHE Milan Đurđanović.

Ovaj objekat pored arhitekture i istorijske vrednosti karakterišu i jedinstvena tehnička rešenja.

„U ovakvim objektima mašinski pogon je možda najreprezentativniji jer su mašine, koje se u njemu nalaze, originalne i još uvek u funkciji od vremena nastanka“, objašnjava Nebojša Bosanac iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Nišu.

Mala hidroelektrana „Sićevo“ postoji gotovo ceo vek i u tom periodu se vrlo retko kvarila i bila van pogona. Kažu da su tome najviše doprineli radnici koji su je redovno remontovali i servisirali. Ova hidroelektrana nekada je bila veoma važna za industrijalizaciju i razvoj Niša. Danas proizvodi struju, tek za manje naselje.

„Mi proizvedemo, u zavisnosti od količine vode, oko četiri miliona kilovat sati. Kad to pogledate na godinu dana, to je za nekih 300 domaćinstava“, navodi inženjer za eksploataciju MHE Milan Đurđanović.

„Sama zgrada je posebnih arhitektonskih odlika. Ima interesantno obraženu atiku u obliku zubaca, koja liči na neka utvrđenja ili zamkove“, kaže Nebojša Bosanac iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Nišu.

Status kulturnog dobra omogućiće turističku promociju hidroelektrane. Pored toga biće zanimljiva za studente i srednjoškolce, da vide kako se u prošlom veku proizvodila struja.

 

 

 

 

 

 

 

(RTS)


Ostavite komentar